Lofsans 9-veckorschallenge: 52 kilo

Första november idag. Höst på riktigt. Härligt tycker jag som snart längtar ihjäl mig efter jul och nyår.
Jul som i att sitta på ett flyg till New York på julaftonsmorgon. Nyår som i att en vecka senare tillbringa ytterligare en vecka på ett lyxhotell i Mexico. Några dagar senare: nästan en vecka i London. Vem längtar inte till allt detta?! Mammaledighet rocks!
Men innan dess har jag ett projekt att ro i land. Ett 9-veckorsprojekt där kroppen ska bli tillräckligt tajt för att kunna få en ny garderob i New York, tillräckligt vältränad för att få svira runt i bikini på playan i Mexico och tillräckligt stark så att jag kan börja jobba så smått i januari.
Jag har funderat fram och tillbaka på hur det här inlägget ska se ut, hur detaljerad jag ska vara gentemot er och hur öppen jag kan vara med träningsdos och mat, och jag har bestämt mig för att idag dela med mig av mitt träningsschema. Kom i håg att det är helt anpassat för mig. Jag tränade tre pass i veckan sista graviditetsmånaden, hade en snabb nästintill smärtfri förlossning där jag inte fick en skråma. En timme senare var jag inte ens öm mellan benen och jag kände mig fräschare i kroppen än vad jag gjort på flera veckor. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att jag gjort den här “resan” tidigare, för bara ett år sedan. Jag vet exakt hur min kropp fungerar och vilka verktyg den behöver för att må bra och kunna fungera. Dessutom är det här mitt jobb; att göra människor vältränade så om det är något jag kan så är det att komma i form.
Jag kommer att starta projektet idag med en 40 min powerwalk. Det är snabbt tempo, med syskonvagn. Svettig ska jag bli, gärna flåsig. Efter två veckor, kanske tidigare, kanske senare, uppgraderas tiden till 60 min och jag adderar två pass SatsBaby till träningen, utöver dagliga dosen powerwalks. Senare adderas styrkepass och powerwalksen varvas med cykling och crosstrainer.
Jag startar alltså med ett konditionspass per dag och en gradvis ökning av träningspass som belastar bäckenbotten upp till fem pass per vecka i slutet av perioden. De första veckorna finns det utrymme för bonuspass om jag känner att kroppen vill det, t.ex. cykling, extra promenader eller lättare styrketräning i gymmet.
Givetvis är det viktigt att jag hela tiden känner noga efter hur kroppen känns och mår.
Mitt mål då?
Jag siktar på att se ut som jag gjorde när jag blev gravid andra gången. Då vägde jag 52 kilo. För mig är vikt ett bra sätt att mäta min form på, under förutsättning att jag alltid väger mig under samma förutsättningar.
Jag vet att jag inte kommer att kunna leverera lika mycket prestationsmässigt när dessa nio veckor gått (t ex att springa milen under 45 min eller att klara en viss vikt i gymmet), som jag gjorde när jag vägde 52 kilo i vintras, men jag väljer ändå att fokusera på träning som det viktigaste verktyget för mig att komma i form. Andra använder dieter men för mig är träning ALLT, då mår jag som bäst! Eftersom jag kommer att helamma under perioden får jag “gratis” kaloriförbrukning som underlättar att ligga på minus i kalorier in och kalorier ut, för det är det som avgör en viktnedgång i slutändan. Jag äter något lyxigare en gång per vecka men avstår som vanligt från dryck som innehåller kalorier. Jag är inte rädd för kolhydrater, tvärtom. Min kropp mår bra av kolhydrater och stora mängder mat. Då mår jag bra. Men det får jag såklart kompensera med träningsdosen istället och därför kommer jag att träna relativt mycket under dessa nio veckor.
Jag illustrerar min träning i ett exceldokument. På så sätt får jag en tydlig översikt av antalet pass och kvaliteten. Som belöning får jag checka av träningspass varje dag och kan se mig själv närmare målet; 52 kilo på nyårsdagen 2011, om nio veckor.

Relaterade inlägg:

Videoblogg med Walking Bad från Blogger Boot Camp

Jag har lovat att filma alla övningar från det pass som jag körde på Blogger Boot Camp i lördags. Detta blir en liten microvariant i filmform på 5,5 minut (som man måste se för att förstå upplägget så kolla på filmen innan ni ställer frågor) och så specificerar jag passupplägget i text också. Det var över […]

Läs mer

Videoblogg från dagens backlöpning

Läs mer

Videoblogg: hemmaträning för rygg och axlar med pulshöjare

I dag bjuder jag på en av tre delar av mitt hemmaträningspass igår kväll. Jag är så tacksam att jag har grejer hemma att kunna plocka fram när träningsinspirationen kommer men möjligheten att gå till gymmet inte finns. Hemmaträning FTW! Föresten har jag en ny utmaning. Hopprep!

Läs mer