Om att gå upp och ner och upp i vikt

Igår nämnde jag att jag hade gått upp i vikt under vintern. Utifrån det fick jag några frågor om hur min vikt förändrats senaste åren så jag tänkte sammanfatta det för dom som är intresserade. Många av er har läst bloggen under väldigt lång tid medan andra kommit hit senare.


Bild från träningen i lördags: Tyngre än som nybliven mamma till Baxtdr men också mycket starkare, både mentalt och fysiskt!
När jag blev gravid med Sixten vägde jag 59-60 kilo, jag är 158 cm kort. Jag gick upp till 72 kilo under graviditeten. Efter förlossningen gick jag snabbt ner i vikt men jag jobbade stenhårt för det. Jag blev gravid med Baxter när Sixten var 4,5 månad gammal och då vägde jag 52 kilo. Under den andra graviditeten gick jag upp cirka 12 kilo igen, till 64 kilo. Månaderna efter förlossningen gick jag ner till 49 kilo som lägst. Nu väger jag 55-57 kilo cirka, för mig gör det stor skillnad när i månaden jag väger mig, om jag ätit mycket dagen innan, varit på toaletten och så vidare. Det här är en vikt som jag känner är balanserad för mig. Detta är inte alls tänkt att vara en vikthetsförstärkare, tvärtom vill jag lyfta fram “att känna” är viktigare än att väga.
Jag mår mycket bättre nu när jag väger mer och har mycket mer energi att orka hela dagen. Att jobba 100% fokuserat för att gå ner i vikt fungerar effektivt på kort sikt men för mig har det allra bästa varit när jag skapat en hållbar vardag där jag har utrymme att kunna äta vad jag vill när jag vill.
Jag har lärt mig så galet mycket av att vara gravid och pendla så här mycket i vikt. Jag har blivit mycket mer ödmjuk inför hur viktig kroppens hälsa är för mental balans och framförallt tvärtom. För att få resultat av träningen oavsett om det handlar om att öka muskelmassa, förbättra konditionen eller minska fettvikt så blir resultaten hållbara först när hjärnan är i balans. Jag har pendlat mycket i vikt på grund av mina två täta graviditeter men det finns andra orsaker till ofrivilliga viktförändringar som sjukdom, skilsmässa, utbrändhet eller depression. Till dig som kämpar med att gå ner i vikt och behöver stöd vill jag ge dig ett tydligt budskap som genomsyrar mycket av mitt arbete med mig själv och min personliga utveckling likväl som i hur jag coachar mina klienter:
Ju större mental ansträngning du känner och ju större känsla av att det är uppoffringar du gör, desto svårare kommer det vara att bibehålla resultaten på lång sikt.
Resultat som du får av att göra små hållbara förändringar i livsstilen som du känner är värdefulla och meningsfulla kommer göra större skillnad i längden än alla detox, träning varje dag-satsningar eller sockerfria månader.
Tänk långsiktigt, hållbart och mentalt stimulerande mål när du vill förändra din livsstil!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer