Om att pressa sig och den där zonen

Något jag brukar betona som en viktig faktor för att få resultat av sin träning är hur hårt man kör och kan pressa sig. Det är väldigt vanligt att ligga i en bekvämlighetszon och harva utan att komma någon vart.
Det kanske allra viktigast för oss som jobbar som PTs är just uppgiften att få människor att prestera mer och bättre än vad de tror att de kan eller har kapacitet att pressa sig själva vid träning. I alla fall när man är ute efter resultatorienterad träning eller prestationsbaserad träning.
Anledningen till varför jag kom att tänka på just detta nu ikväll är för att jag just kom hem från gymmet där jag kört ett träningspass med min syster Agnes och hennes Henric. Vi körde 4 stycken lite längre block med 2-4 övningar i varje block med fokus på chins och bålstyrka med balans.
Som avslut på passet ställde vi upp 3 kettlebells på rad; 20, 16 och 14 kilo. Blocket gick ut på att göra 3 varv med 30 svingar på varje vikt med 5 strikta burpees mellan varje vikt. Totalt 270 svingar och 45 burpees på så kort tid som möjligt. Man fick inte gå vidare till nästa vikt förrän den personen som svingat vikten var klar med sina burpees vilket skapade grym teamkänsla.
När jag var inne på sista varvet var jag så galet trött i hela kroppen. En sån där trötthet som intar varenda muskel och hela nervsystemet upp i skallen. För mig är den tröttheten ett tecken på att jag lyckats pressa mig till gränsen. Jag blir så trött att jag är precis på gränsen att börja gråta men jag har den lilla marginalen kvar till att kunna slutföra det jag är på väg att lyckas med.
Den känslan, att kunna pressa sig till det yttersta, att vara på gränsen mellan utmattning och att lyckas är det jag vill förmedla till er bloggläsare och de kunder jag arbetar med. Att träna och träna men aldrig riktigt nå fram till dörren ger sällan de resultat som önskas. Man behöver hitta en arena där man med enkla medel kan ta ett kliv ut ur bekvämlighetszonen, för det är där resultaten väntar. Att som en påminnelse av den kapacitet kroppen och knoppen besitter, där man blir så trött av träningen att det inte finns mer att ge, inte på varje pass, inte i alla träningsformer, men då och då, där ligger utmaningen, resultaten och glädjen.
Nu ska jag ta ett långsamt kliv in i duschen, äta mitt kvällsmål och kolla på Prison Break på Netflix.


Hämta två kompisar eller testa svingarna själv. 30 svingar på varje vikt och 5 burpees. Välj en riktigt tung kettlebell som tyngsta.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer