Om kosttillskott

Jag har flera gånger blivit ombedd att skriva ett inlägg om vad jag tycker om kosttillskott, so here we go!
Jag är personligen generellt sett emot kosttillskott, om vi med det menar vitamintillskott, proteinpulver, flytande aminosyror, osv. Jag är också emot koffeintabletter, fettförbrännare och andra “kemiskt framställda” produkter som är framställda för att öka olika fysiska förmågor i kroppen. Det finns säkert några få undantagsfall där det kan finnas grund för sådana här tillskott, men jag har ännu inte stött på någon sådan person under mina år som personlig tränare.
Jag själv använder ingenting av ovan nämnda. Jag fokuserar istället på att få mina vitamin/protein/sömn-behov tillfredsställda på naturlig väg, och det går alldeles utmärkt. För de allra, allra flesta människor duger nämligen alldeles vanlig mat fullt ut som bränsle för kroppen. Om man sköter sin kost och äter bra, vanlig, varierad mat så behöver inte ens idrottare på elitnivå kosttillskott.
Ibland kan det hända att jag tar en mjölkdrink på gymmet. Det är i så fall i första hand för att jag tycker att det är gott och i andra hand för att jag två dagar i veckan inte har någon lunchrast. Det här är färdiga mjölkdrycker från gymmets kyl som marknadsförs som proteindrink. De är ganska söta och mättar inte så bra men de funkar i farten och är alltid till 100% bättre än att inte äta någonting alls. Det finns en variant av proteinkaka som säljs på gym som jag kan komplettera med, den är närmast att likna en godisbit med choklad och nötter trots att den säljs med “nyttig” underton. Än en gång; för mig är det bättre att jag dricker/äter dessa än inte får i mig något alls på en hel arbetsdag i gymmet.
Jag hade nolltolerans mot sådana här “chokladkakor” och mjölkdrinkar när jag var gravid och sedan när jag ammade och ville komma i form efter graviditeterna, eftersom de är produkter som innehåller relativt mycket socker och många kalorier jämfört med den mättnad de ger. Numera ligger jag på en jämn nivå där det inte händer så mycket med kroppen från månad till månad och jag behöver därför inte räkna kalorier på samma sätt. När jag varit noggrannare i min kost och varit mitt i en challenge har jag haft fullt fokus på bra och nyttiga livsmedel som fungerar som bränsle och bidrar till träningsresultat mer än att ta genvägar som kostar mycket mer än riktig mat. Dessutom finns det ingen forskning än på vad som händer i människokroppen ett par generationer senare när man dagligen äter syntetiskt framställda livsmedel.
Jag förespråkar alltså riktig, smart mat som ger kroppen energi och smakar gott. Mat ska inte vara en belöning, det ska vara det allra viktigaste i vardagen tillsammans med sömn. Om man då blandar pulver och vatten till mellanmål säger det ganska mycket om hur snäll man är mot kroppen som står ut med så mycket varje dag.


Dagens middag; lax, en kall sås på kesella, chilisås och vitlök och mozzarella till. Mitt grönsaksbehov fyllde jag under de tre tidigare måltiderna.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer