Om olika drivkrafter

Jag får ofta frågan om vad som driver och motiverar mig, vad jag har för tips till de som vill komma igång med träning eller som hela tiden tappar farten och inte får till en träningsrutin som fungerar i vardagen. Här är några av mina tankar och tips om hur du skapar motivation till att träna:

  • Läs på om vilka fysiska och psykiska effekter träning har på dig. En ökning av humörhöjande, prestationspeppande och smärtlindrande hormoner är ju en grym effekt av träning till exempel.
  • Funderar på vad det är som hindrar dig från att träna idag. Är det okunskap? Ta hjälp! Är det en skada? Rehabilitera dig istället för att vänta ut. Är det tidsbrist? Skriv en prioriteringslista och kolla i vilken ordning dina vardagssysslor kommer. Alla har exakt lika många timmar på dygnet.
  • Vad skulle förändras i ditt liv om du blev “en sån som tränar”? Får andra människor en ny syn på dig? Finns det möjlighet för dig att bygga upp ett självförtroende du saknar på andra arenor?
  • Ta reda på varför du vill träna. Är det någon annans förväntningar som gör att du vill träna? Vill du bli smalare? Behöver du bli starkare? Har du rygg- eller nacksmärtor för att du är “vardagssvag”? Våga uttrycka 1, 2, 3 anledningar till att du vill träna.
Min träning och prestation drivs av några stycken extremt starka faktorer. Dessa kan man dela upp i så kallade inre och yttre motivationsfaktorer. De yttre faktorerna är beroende av andra människors agerande och syn på mig medan de inre enbart handlar om min egen uppfattning och känsla.
  • Jag vill vara stark. Inte bara “för att vara en mamma” utan stark “för att vara människa”.
  • Jag vill aldrig känna mig begränsad i mitt fysiska föräldraskap; mina barn ska alltid kunna bli burna om situationen kräver.
  • Jag vill kunna röra mig i terräng där det krävs en fysiskt alltränad kropp. Till exempel en fjällvandring med barn på ryggen.
  • Jag vill visa mina PT-klienter och er bloggläsare vilken fantastisk förmåga den mänskliga kroppen har att hantera graviditet, viktuppgång, viktnedgång, löpning, styrketräning, balanserad kost och så vidare. Min kropp är mitt skyltfönster.
  • Jag tror på människans inre drivkraft att vilja förbättra sig, att alltid söka utveckling och nya marker att erövra.
  • Mina barn ska kunna stå på sin skolgård och säga att min mamma är starkare än din pappa.
All träning är bättre än ingen träning. Gå inte ut för hårt i början utan smygstarta och var noga med att alltid variera dig så är det lättare att hålla dig skadefri och motiverad. Välj träningsform utifrån vad du tycker är roligt och som samtidigt ger mest resultat. Resultat ÄR roligt. Motivation kommer aldrig av sig själv. Motivation och drivkraft är något som du skapar förutsättningar för. Det är bara du själv som kan hitta din egen inspiration. Motivation får man inte, motivation skaffar man sig. Inte i går, inte imorgon, idag!
Vilka är dina drivkrafter?
Jag vill vara en så stark människa att jag: 1.) kan ta fighten med ytterkläder på barnen 2.) orkar bära Sixten i bärsele på ryggen uppför en slalombacke 3.) kan njuta av barnen, utsikten och matsäcken uppe på toppen av backen!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer