Poledance som träning?

Jag vet att många undrar över hur jag ser på poledance, med tanke på det feministperspektiv som jag alltid försöker ha. Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och testa poledance med Sara i Nyhetsmorgon-studion och uttala mig om träningseffekten. Jag är en stark förespråkare av att det viktigaste med träning är att man hittar “sin grej”. De studier jag har hittat om forskning på poledancing (för att jag vill alltid ha forskning som grund när jag påstår saker) är i princip bara sociokulturella. Det innebär i detta fall att man tittar på hur utövarna upplever sin träningsform främst socialt och identitetsskapande. Poledancing har varit ansedd som en subkultur som nu vill bli uppfattad som en sport och då med bedömningsmoment, precis som fitness med poängsättning för olika moment.
Jag som träningsexpert uttalar mig om träningseffekten av poledance. Och där är greppstyrka, bålstyrka och anaerob uthållighet i fokus. Men som vanlig tjej, mamma och kompis vill jag nog också ge uttryck för hur sporten uppfattas av mig personligen: – Flera av de mest fysiskt och psykiskt starka väninnor jag har tränar poledancing och älskar det. De gör det inte för att visa upp sig eller sin kropp för män utan för att de tycker om det. För min del är inte poledancing en av de 20 första träningsformer jag väljer att utöva. Den tilltalar inte mig helt enkelt, det gör inte crossfit, ishockey eller friidrott heller.
Med den historiska bakgrund som poledance har tycker jag att det är häftigt att det kön som dominerar den här sporten vill ta kommando över sporten, skapa sina regler och förutsättningar. Alla bedömningsidrotter där kroppar bedöms är komplexa: konståkning, simhopp, olika typer av dans osv. Men med tanke på det bagage som poledancing har så tror jag att de som kämpar för att få poledance rumsrent också behöver problematisera poledance som idrott.
För min del är det viktigaste att människor hittar “sin grej”. Om poledance är deras grej så får de göra det precis som att jag inte blir ifrågasatt för att jag vill bygga större armmuskler. 😉


Sara Lumholdt i “poledanceoutfit”, jag i “gymoutfit” och Jessica Almenäs i programledaroutfit vid stången. Sara jämför stången med en steplåda eller en skivstång; helt enkelt ett träningsredskap som vilket som helst.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer