Rätt, fel, gör si, gör så

Det har droppat in flera mail och kommentarer till mig med frågor om olika saker som det skrivs om på sociala medier. Här är mina tankar om alla riktlinjer, råd och tips.
Ett evigt återkommande tema på många träningsbloggar är ”Gör så här” ”Gör inte det här” ”Det här är rätt” ”Det här är fel”. Det kan handla om kolhydrater, löpning, magträning, styrketräning, fett, morgonpromenader och så vidare. Jag hoppas ni förstår vad jag syftar på.
Jag kan bli lite irriterad på råd och rön som ges åt olika håll där förutsättningarna är helt borttagna, där man inte definierar begrepp eller där man generaliserar påståenden för att ”det har funkat på mig, därför är det så det är” eller när man vill sälja en produkt genom att skrämma potentiella kunder.
Allt är inte svart eller vitt. Det finns inte bara en väg att gå.
Om det fanns ETT framgångsrecept, om det fanns EN väg att gå, då skulle ALLA lyckas om de följde den metoden. I verkligheten fungerar det inte så. Det finns ingen genväg till framgång, alla måste hitta sin väg till resultat, välmående, mentala framsteg och insikter. Allt är inte svart eller vitt. Om det går att stolpa upp ett koncept med rubrik som kan fungera på en löpsedel så är det väldigt sällan tillräckligt genomarbetat, välargumenterat och definierat för att konceptet ska kunna appliceras på alla, jämt och likadant. Är man frisk och skadefri så kan man anlita en PT för att få stöd och hjälp. Har man ont, besvär eller en skada så bör man söka en sjukgymnast. Jag samarbetar med en duktig sjukgymnast som hjälper mina kunder om de får ont, jag lägger mig inte i den rehabiliteringen. Jag är expert på en frisk kropp som vill träna.
Jag har ett generellt råd som jag vill dela med mig av; lyssna inte på alla råd. Allt är inte svart eller vitt. Lyssna på den som har utbildning, stor erfarenhet och som gjort sig expert på just DIG och DINA förutsättningar. Den största anledningen till att jag inte jobbar online med PT-kunder är att jag vill vara expert på varje enskild PT-kund som anlitar mig. Jag vill veta exakta svagheter, hitta styrkorna och fånga upp riskbeteenden hos mina kunder. Jag vill se vad som händer i ögonen, till och med vilka miner de gör. Det kan jag inte göra genom mail eller en träningsapp.
Och bara för att jag ska ge ytterligare ett råd: Hitta din egen väg, får du inte resultat; gör en förändring. Får du resultat av din strategi så fortsätt: don’t fix it until it’s broken. 🙂

 

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer