Resultat Stockholm Halvmarathon

Herregud vilken upplevelse jag har haft idag!
Jag hade relativt låga förväntningar på Halvmaran idag eftersom jag aldrig sprungit distansen, inte tränat löpning grenspecifikt mer än tre veckor och dessutom körde mitt livs jobbigaste löppass i Hammarbybacken i torsdags. Förväntningarna var alltså rätt låga men med en realistisk målsättning på 1.50.
Jag växlade mellan gång och jogg från Söder ner till Slottet och startområdet som uppvärmning. Eftersom jag ville stå längst fram i startgruppen gick jag direkt till startfållan även om det var 25 minuter kvar till min start.
När det äntligen var vår tur att springa var gatan tom framför oss eftersom det var 5 min mellan startgrupperna. Jag höll igen första 5 km trots att jag hade kunnat trycka på mer i tempot. Benen kändes lite tunga efter backpasset i torsdags men pulsen blev stabil snabbt in i loppet. Jag var noggrann med att hålla koll på pulsen som låg mellan 179 och 182 hela tiden. Så fort jag kände att det var tufft i kroppen kollade jag på klockan och då låg alltid pulsen på 184 så jag anpassade farten till pulsen.
Jag delade mentalt upp loppet så här:
5 km 1/4
7 km 1/3
10 km nästa hälften
11 km mer än hälften
14 km 2/3
15 km 3/4
20 km nästan framme
Det var en bra disposition för mig som alltid jobbar mot delmål. Jag kunde beta av sträcka för sträcka och hade stenkoll på mina mellantider. Så länge pulsen inte överskred 182 fortsatte jag med samma tempo och det kändes förvånansvärt lätt. Jag kunde prata genom hela loppet och tyckte inte att det var jobbigt varken i lungor eller puls, det enda som var tufft var benen. Det stramade i knäna efter 15 km och låren blev lite tyngre efter 17 men då var det så kort sträcka kvar att jag bara bet ihop.
Det var kul att jag kunde varenda hörn på banan, vi sprang till och med förbi barnens förskola och gatan bredvid vårt kvarter. Det blev världens pepp för mig. Hans mötte mig på Söder mälarstrand och cyklade med en bit, det gjorde supermycket för min energi. Jag hade flera stycken som hejade på mig men flera upptäckte jag för sent eftersom jag hade musik i öronen. Oavsett så kände jag allt stöd. 🙂
När jag hade 5 km kvar blev jag så där nödig man kan bli när man springer långt men jag insåg att jag skulle kunna få en riktigt bra tid så jag bet ihop, bokstavligt talat. När jag fick utförslöpa mot Slussen och de sista kilometerna längs Skeppsbron till mål bröt jag känslomässigt ihop. Jag släppte på farten ordentligt och la in en spurt, jag var så extremt trött i benen och så fantastiskt nöjd med min prestation att det blev helt överväldigande. Jag grät på upploppet, allt kom bara över mig. Jag tänkte på att jag skulle klara att springa in på under 1.45, att Hans och barnen skulle vara stolta över mig, att jag lyckades göra mitt bästa, att jag aldrig under loppet tänkte ge upp, att jag lyckats njuta hela sträckan.
Jag känner mig så oerhört tacksam över att min kropp kan göra såna här grejer. Det är inte ens 2 år sedan jag födde Baxter och 14 månader innan dess som Sixten föddes. Innan de fanns i mitt liv fanns det inte på kartan att jag varken skulle kunna tro att jag skulle kunna klara detta eller genomföra det i verkligheten. Genom mina barn har jag lärt mig tro på mig själv och min egen kapacitet. Jag lägger inget ansvar på någon annan utan fokuserar till 100% på min egen insats. Varje gång jag lyckas med sådana här extremt påfrestande saker så bäddar jag in den härliga känslan av framgång, full kapacitet, tillit till kroppens förmåga och viktigaste av allt; tankens kraft på att allt är möjligt.
Och vilken tid fick jag då på Stockholm Halvmarathon? 1.42.54. Helt makalöst och jag tror knappt att det är sant när jag ser siffrorna. Tack alla ni som peppar och stöttar och får mig att överträffa mig själv så ofta!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer