Rh-negativ

Jag är Rh-negativ. Det upptäckte barnmorskan efter att jag fått lämna blodprov vid inskrivningen. Hittade bra information om detta för er som vill läsa vad detta betyder för mig, min bebis och eventuellt kommande syskon.
Rh-negativt oftast ofarligt
Om en Rh-negativ kvinna väntar ett Rh-positivt barn och dessa olika typer av blod blandas finns det en liten risk att mammans kropp bildar antikroppar mot barnets blodgrupp. Om mamman blir gravid igen kan antikropparna angripa fostrets röda blodkroppar. De röda blodkropparna förstörs då och konsekvenserna kan bli väldigt allvarliga, bland annat kan det leda till blodbrist hos fostret.
Vad är Rh-negativ?
Alla gravida kvinnor får lämna ett blodprov som visar vilken blodgrupp de har. De allra flesta, cirka 85 procent, kan förenklat sägas tillhöra en blodgrupp som kallas Rh-positiv. De övriga benämns Rh-negativa.
Vad innebär det om man är gravid?
För den som är gravid för första gången innebär det oftast bara ett par extra blodprov under graviditeten.
– Generellt finns det inga risker för kvinnor som är gravida för första gången, såvida de inte fått en blodtransfusion, gjort abort eller fått missfall, säger Ian Milsom, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.
Vad händer efter förlossningen?
När barnet fötts tas ett blodprov för att kontrollera om barnet är Rh-negativt eller Rh-positivt. Om barnet har samma blodgrupp som mamman, alltså Rh-negativt händer inget mer. Om barnet däremot är Rh-positivt finns det en risk att mammans kropp bildar antikroppar och därför får mamman en spruta med immunoglobin som ska förhindra en immunisering.
Vad betyder immunisering?
Om mamman inte får immunoglobin och utvecklar en immunisering, kan det innebära risker vid nästa graviditet. Mammans kropp bildar då antikroppar som ger sig på barnets blodkroppar, vilket kan leda till blodbrist hos fostret. Om fostret drabbas av blodbrist kan man behöva sätta igång förlossningen i förväg och eventuellt byta barnets blod efter förlossningen. Vid allvarliga fall kan det utföras en blodtransfusion på fostret redan i magen.
Är det farligt att vara Rh-negativt?
– Man ska inte behöva vara orolig, vi en bra organisation som tar hand om det i Sverige. Idag är det ovanligt med komplikationer, det var vanligare för 40 år sedan när jag började som gynekolog. Om man har fått sprutan är det mycket ovanligt att man får problem. Det ska inte vara något hinder för en Rh-negativ kvinna att få de barn hon vill, men det kan alltid finnas enskilda fall med speciella omständigheter, säger Ian Milsom.
Hur får fostret sin blodgrupp?
Blodgruppen ärvs från föräldrarna. Rh-faktorn är en undergrupp till våra blodgrupper (A, B, AB och 0). Om mamman är Rh-negativ och pappan Rh-positiv finns det 50 procents risk att barnet blir Rh-positivt. Om båda föräldrarna är Rh-negativa får barnet samma faktor. Om båda föräldrarna är Rh-positiva finns möjligheten att barnet blir antingen Rh-negativt eller positivt.
Faktagranskad av Ian Milsom, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer