Russin och träning

I samarbete med Sun-Maid.

Många av oss som är födda på 80/90-talet var vana vid att russin ingick både i godispåsen och som energitillskott t ex i skidbacken och på picknick. Vem har inte lekt Russinleken på ett kalas liksom?! Jag har fått i uppdrag av världens mest kända russinleverantör, kooperativet Sun-Maid att utifrån mitt perspektiv som PT reflektera kring vilken betydelse russin kan ha för oss som tränar och har en aktiv livsstil. Jag tror att detta inlägg kommer att besvara flera vanliga frågor som jag får kring tillskott under träning, känsliga magar och den ekonomiska aspekten när man väljer tillskott.

Till att börja med kan jag kort berätta hur vindruvor blir russin: Druvorna torkas antingen i solen, och då ibland ännu kvarsittande på vinstockarna, vilkas klasar lämnas hängande på de till hälften genomskurna skaften, eller av artificiell värme. Genom torkningen skrumpnar druvorna, de blir rynkiga och skrynkliga och sockerhalten i dom koncentreras. Russin har en vattenhalt på omkring 20 procent och en sockerhalt på omkring 60 procent.

Russin har blivit poppis igen bland många av mina vänner som är intresserade av att mindre tillsatt socker, de bakar med russin (alltså att de använder russin för att söta en deg tex) och äter russin som mellanmål. Mina barn är uppvuxna med russin som snacks, både i barnvagnen som mindre och i bilen som äldre, dom tycker att det är lyxigt med små askar i baksätet av bilen medan dom kollar på film när vi är ute och åker, med koll så att dom inte sätter i halsen såklart.

Eftersom russin är ett energi- och kolhydratrikt livsmedel har det fått (vad jag kan tycka) ett oförtjänt dåligt rykte, framförallt hos människor som vill äta energisnålt. Jag tycker inte att man ska gå och småäta russin hela eftermiddagarna eller att man ska äta två stora nävar som mellanmål varje dag men som en krydda på en skål med filmjölk, kvarg eller yoghurt  eller som topping på smoothies passar det perfekt, det har både fina effekter på matsmältningen (russin är fiberrikt) och många tycker att det är gott att lägga russin i muslin.

DSC04244 FullSizeRender

När det kommer till mer prestationsinriktad träning tex löpning eller cykling för dig som tränar längre pass så finns det flera fina studier om russin och jag har en topp 5-lista med argument varför russin är bra som energitillskott på träningspass över 90 minuter.

1.Russin fungerar lika bra som gel och sportdryck som kolhydrattillskott under hårda och långa pass.
2.Russin kan vara mildare mot magen än artificiella kosttillskott och kan därmed minska risken för magknip under längre pass, något som håller en hel del vanliga motionärer borta från att våga träna längre pass trots att dom borde inför lopp.
3.Russin är billigare än alla andra kosttillskott avsedda för uthållighetsträning.
4.Russin kladdar inte och är enkelt att förvara i asken eller en påse under passet, det gör det lättare att dosera under ett träningspass till skillnad från tex banan.
5.Många tycker faktiskt om russin vilket aldrig är en nackdel när det handlar om att stoppa saker i munnen. 🙂

Summa summarum: 

Om du vill träna längre pass så tycker jag att du ska prova russin som energitillskott. Jag brukar trycka ner en ask eller en liten ziplock-påse med russin i fickan på jackan när jag springer långpass eller är ute på längre konditionsäventyr. Russin har många användningsområden såsom i bakning, i musli och bröd, som energitillskott för den som behöver mer energi men liten volym och är värt att testa under nästa långpass. – Och var inte rädd för att äta russin i vardagen! Kanske inte när som helst, hur som helst men absolut som alternativ till godis. Och framförallt: var inte rädd för att äta torkad frukt.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer