Studiebesök hos itrim

Jag får ibland frågorna om man måste träna för att gå ner i vikt och varför går man inte ner i vikt trots att man tränar? Jag förespråkar att man ska träna, oavsett om man vill gå upp eller i vikt, för att kroppen mår bra av det. Det finns ett “enkelt” svar på den första frågan:
Ät mindre än vad du gör av med, så går du ner i vikt. Men om du redan har en låg förbränning, för att du har en stillasittande livsstil, relativt lite muskelmassa och inte är tonåring längre, så betyder det att du måste äta mindre än vad du tror. Vi människor har en tendens att överskatta hur mycket vi rör på oss och underskatta hur mycket vi äter. Genom att träna flera gånger i veckan så höjer du din totala förbränning och kan därmed äta normalt (obs normalt är dock inte detsamma som vanligt). Men varför går jag inte ner i vikt trots att jag tränar då? Jo, träning ökar vår aptit och gör så att vi blir både hungrigare och mer sugna på mat. Ju mer vi tränar, desto mer äter vi. Även om vi tänker att vi äter mindre. Och ju mer vi tänker på mat, desto mer äter vi faktiskt.
För människor som tycker om att träna och som har ett normalt förhållningssätt till mat räcker det ofta att träna några gånger i veckan, maten på vardagarna flyter på och på helgerna finns det lite utrymme för att kunna “unna” sig något extra. Men om man är van vid att “banta”, att träna i perioder och leva som om att det inte finns några gränser under fredag, lördag, söndag, jul, påsk, sommarlov, semester och så vidare så är det mycket svårare att skapa en hållbar livsstil. För varje gång som man misslyckas med att etablera träningsvanor, gå ner i vikt, sluta äta godis, äta till man får ångest så bekräftas bilden av sig själv som någon som inte kan lyckas. Jag tycker att det är väldigt bra att det finns många “dieter” att välja mellan, att det finns olika typer av träningsanläggningar att välja mellan och massor av träningsformer med olika inriktning. Det viktiga är inte vilken diet vi äter efter, eller hur mycket vi tränar, det som avgör i det långa loppet är hur uthålliga vi är. Oavsett om du äter efter GI, LCHF eller 5:2 så har efter 12 månader alla som fortsatt hela året ungefär samma resultat. Det är alltså inte vad du väljer utan hur länge du kan välja det som avgör.
Det jag saknar på många träningsanläggningar, som i januari varje år möter nya människor, är metoder och planer för hur träning kan kombineras med kosten för att skapa en livsstilsförändring som håller på lång sikt. En hållbar livsstil. Vi PTs är ofta duktiga på träning, pulszoner och på att ge våra kunder konkreta tips på hur de ska äta för att få de resultat de vill. Men bara för att jag som PT kan säga vad man ska och inte ska äta så innebär inte det att kunderna tar till sig det. Jag tror att utmaningen för oss som är duktiga på träning är att, trots att de flesta människor vet vad de ska och inte ska äta, inte utgå från det är okunskap eller lathet som gör att man äter för mycket generellt, för mycket socker eller för mycket fett. När man vill göra en livsstilsförändring så behöver man hjälp med att:
1.) omsätta kunskap till färdighet: jag vet vad jag ska göra men inte hur jag ska göra det
2.) skapa och bibehålla motivation: att gå ner till normalvikt är enkelt, att bibehålla normalvikten är svårt
3.) bryta invanda mönster och etablera ett sunt beteende
Jag saknar mycket av detta stöd på våra svenska träningsanläggningar och tror att fler personer skulle fortsätta träna om gymmen blir bättre på att inte bara säga hur människor ska träna utan också fångar upp och stöttar personen i det liv som sker utanför gymmet. Häromdagen besökte jag Itrim, ett företag inriktat på motion och viktminskning, långt bort från den prestationsinriktade träning jag själv jobbar med. Det var väldigt nyttigt för mig att se hur noggrant man jobbar inte bara med att coacha inom träning utan också både på gruppnivå och individuell nivå jobba med motiverande samtal, coachning inom kostförändring. På Itrim finns det ingen övertro till att träning är det som ger resultat, utan det är kosten  i balans med livsstilen i helhet som skapar framstegen. Jag tycker om mångfald och ser gärna olika typer av aktörer på svenska träningsmarknaden. Itrim fyller ett stort behov för de människor som behöver stöd inte bara i träningen utan framförallt med kosten, de som behöver en låg tröskel för att komma igång med att röra sig och som tycker om att vara en del av en gemenskap.


Itrim rekommenderar för en viss typ av målgrupp produkter som man kan ersätta vanlig mat med för att bryta ett dåligt ätbeteende. För vissa känns det helt fel att bara dricka smoothies eller äta bars under 3 veckor medan andra känner att det är väldigt skönt att starta om med hjälp av dessa livsmedel. Att äta bars och dricka smoothies är bara en kortsiktig metod, på lång sikt använder Itrim handflatemetoden för att lära sina medlemmar äta lagom mycket och i en bra fördelning mellan kolhydrater, fett och protein, detta fokuserar man på under 2 år. Jag använder också handen som mått på mängden mat man bör äta. Det är roligt att Itrim gör kokböcker på handtemat. Jag har 3 böcker att ge till er läsare med Itrims handflaterecept. Tipsa om ditt bästa mellanmål i kommentarsfältet så väljer jag ut 3 favoriter som får varsin bok. Kom ihåg att skriva din mail!


Itrim har en låg tröskel till träning: hoppa in var du vill, kör varje övning i 30 sekunder, varannan styrka och varannan kondition med mycket fokus på din kroppsvikt, 20 övningar, 3 varv, totalt 30 minuter. Om du gör ditt bästa på varje övning kommer det att räcka långt.


Det ingår en hälsoundersökning när man blir medlem på Itrim med bland annat en Tanitamätning. Det är en våg som skickar små elektroimpulser genom kroppen och mäter motståndet i kroppen. Beroende på hur mycket fett, vätska och muskler du har i kroppen så är motståndet olika. En tanitavåg är ett relativt opålitligt mätredskap då den är känslig för var man befinner sig i menscykeln och vad och hur mycket man har ätit under dagen. Men den är bättre än en vanlig våg och kan fungera bra om man mäter sig på samma sätt vid samma tidpunkt i månaden. För mig visar vågen lite högre fettprocent än vad jag uppskattar att jag har. Jag tror att jag ligger runt 20% fett men jag är lite uttorkad nu när jag är sjuk och då blir fettprocenten lite högre eftersom den mäter fettet relativt till mängden muskler, vätska, organ och skelett.
I samarbete med Itrim.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer