Ultraljud

Dagens besök på MVC var ett extrainbokat abdominalt (utifrån) ultraljud för att undersöka moderkakans placering som varit för låg under graviditeten. Hon som utför ultraljudet är barnmorska men inte “vår” barnmorska.
Ultraljudet visar att bebisen har lagom med fostervatten och ser ut att må bra.
Hon kom fram till att moderkakan ligger för lågt för att hon ska kunna se exakt placering gentemot förlossningskanalen. Alltså att moderkakan ligger för hålet. Hon ville boka in mig på vaginalt ultraljud med läkaren som kan se mer exakt hur den ligger men det finns inga tider.
Vi ville även att hon skulle mäta bebisen så att hon kunde uppskatta vikten. Det visade sig att det var standard även vid sena ultraljud. Bebisens vikt är uppskattad till 2049 gram, förväntad vikt är 2409 gram vilket ger en avvikelse på 14,9%. Då blir man inbokad på ytterligare ett ultraljud inom ett par veckor för att se att bebisen inte avviker ytterligare. Nu fanns det så klart inga tider för det heller med så kort varsel.
Så nu väntar jag på att “vår” barnmorska ska ringa och och ge oss en ny tid till läkaren, och att han kan göra tillväxtultraljudet i samma sväng som det vaginala. Det innebär att det blir vårt femte och sjätte ultraljud under graviditeten. Standard är ett.
Jag är inte orolig för att det ska vara något problem med varken bebisens storlek, jag är liten från början, jag var liten när jag föddes, jag har bara bara gått 7 kilo hittills och min mage har varit liten under graviditeten så det är ju föga förvånande att bebisen också är liten.
Däremot blir jag irriterad och frustrerad över att inte kunna få ett klart besked angående moderkakan. Detta besök har varit inbokat sedan i februari och har både av mig och Kärleken setts som den viktigaste hållplatsen på väg mot en “färdig” bebis. Jag ville ha ett papper på att allt ser bra ut, framförallt så att jag vet vad jag ska ladda för. Nu blev det ett antiklimax där vi varken fick veta mer eller mindre.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer