Vilka utbildningar har jag och vad jobbar jag med när jag inte är föräldraledig?

Det är roligt att så många är nyfikna och vill veta mer om hur man utbildar sig till personlig tränare, världens bästa yrke enligt mig!

Jag har gått den långa vägen till PT-yrket. Först (ett år efter studenten) läste jag 7 terminer till Lärare i Idrott och HälsaGymnastik och Idrottshögskolan, GIH. Sedan byggde jag direkt på med ytterligare en termin Idrottspsykologi på Stockholms Universitet. Parallellt med högskolestudierna gick jag först en 7 dagar lång praktisk utbildning till Träningssintruktör på SAFE, den teoretiska delen kunde jag tenta av eftersom jag läst anatomi och fysiologi på GIH. Jag gick direkt kursen för att bli Personlig Tränare, en 2 veckor  lång utbildning med både praktiskt och teoretiskt innehåll. Jag tyckte att det var väldigt bra att ha så mycket förkunskaper med mig från GIH för utbildningen på  SAFE är väldigt intensiv. Jag kunde fokusera på att lära mig tillämpa alla teoretiska kunskaper och jobba mer med mina ledaregenskaper och coachfärdigheter än att plugga in muskelfästen och rabbla stretchövningar. Jag ville även lära mig tillämpa mina kostkunskaper på individnivå och gick därför SAFE´s Kostrådgivarutbildning ett halvår senare. Den hjälpte mig skapa konkreta verktyg som jag kan använda på mig själv och mina PT-klienter. Jag har fortfarande kontakt med mina trevliga lärare från SAFE, de är riktiga proffs.

Jag har gått kortare utbildningar för PT:s och gruppträningsinstruktörer på 1-2 dagar inom olika ämnen som till exempel Träning för gravida, Olympisk styrka, Core, Boxning, Löpning, Cykling, Aerobics, Grenspecifik träning, Crosstraining, Styrketräning för barn, Seniorträning, Funktionell träning, Vattenträning med mera med mera.

Mitt första gym som jag jobbade på var dåvarande Nautilus, nu heter det Actic, i Hammarby Sjöstad. Efter det körde jag en tid på ett privatägt gym men bytte snabbt över till SATS där jag jobbade under min lärarutbildning. Jag startade med att stå i receptionen, jobbade ett tag som säljare och började sedan köra gruppträningsklasser. När jag fick min PT-licens fokuserade jag bara på PT-kunder och gruppträningspass och det gick så bra att jag snabbt fick en full kundkrets både som PT och i gruppträningssalen. Jag har nu jobbat som PT i 5 år och hoppas att det blir minst 5 år till.

Jag har en anställning på 50% som idrottslärare också men jag har varit sjukskriven och föräldraledig ifrån skolan sedan jag blev gravid med Sixten. Jag trivs bättre med att jobba som PT där jag kan styra mina tider och tampas med stora utmaningar på individnivå än som idrottslärare, just nu. I framtiden kommer jag säkert jobba som lärare igen.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer