Är du A eller B och kommer du till C?

Jag får många frågor om hur du får motivation till att träna, och hur du ska orka kämpa även när det känns tungt. Jag vill berätta om en tankemodell jag tycker är intressant och som jag använder på mina PT-kunder, vare sig de är medvetna om det eller inte.
När du vill göra en livsstilsförändring så finns det flera sätt att starta förändringsprocessen på. Det finns mycket forskning kring motivations- och prestationspsykologi och reflektionerna är många. Ett koncept och tankesätt jag gillar är min modifierade version av ABC-modellen. Den handlar om att du bör starta på A eller B beroende på vilken typ av människa du är, vilka erfarenheter du har och vilken storlek av inre motivation och drivkraft du har.
A eller B som det står i rubriken handlar om vart du ska/bör starta i din livsstilsförändring. Denna modell bygger på en tanke om att du i förväg reflekterar kring hur du är som person och vågar fundera över vilka lärdomar du har har med dig från tidigare erfarenheter. Detta är ingen modell som sätter människor i fack utan en modell för att visa på skillnaderna i hur du tar dig an en förändringsprocess.
A står för ACTION och vänder sig till dig som behöver en spark i baken för att komma ur bekvämlighetszonen. Du har en inre drivkraft, du vet vad som är bäst för dig och hur du ska göra för att komma dit. Du ska bara GÖRA det. Du kan övningar att göra på gymmet, du vet hur du ska äta nyttigt osv.
B står för Behaviour och vänder sig till dig som inte insett att du behöver göra en förändring. Du är inte tillfreds med ditt liv men vet inte heller vad det är du saknar eller vart du vill. Du saknar kunskap och redskap och även om du vet vart och hur du kan hitta dom så kommer du inte till skott.
Antingen så behöver du jobba med:
-ditt A; vad du ska ta för aktiva beslut, hur du ska agera och genomföra dina förändringar. Hur du handlar. Du behöver lyfta på rumpan och JUST DO IT.
Eller:
-ditt B; din attityd, din inställning, ditt beteende. Hur du förhåller dig till träning, kost, utmaningar osv. Ofta är B-människor rädda för att misslyckas OCH lyckas.
Många människor tror att dom är A-människor men ganska snart bör och behöver dom upptäcka att det är B dom ska fokusera mer på. Att gå till gymmet och träna eller handla nyttig mat är inte svårt på kort sikt men att för alltid göra det med rätt inställning och ha kul på vägen är utmaningen. Det är därför man inte alltid ska börja med A – Action utan med B – Behaviour. För det är ditt beteende och inte agerande som avgör på sikt. Att agera tar dig till gymmet men det är din inställning som gör att du väl på plats får ut 100% av träningen. Det är din inställning som gör skillnaden som kommer att avgöra resultat; Att du kan träna med både hjärna och hjärta.
För ni förstår väl vad C står för? Consequences är just de konsekvenser din livsstilsförändring får. Antingen så lyckas du och får utdelning av din ansträngning eller så har du förhoppningsvis lärt dig något på vägen. För oavsett om du börjar på A eller B så hamnar du på C förr eller senare. Frågan är bara vad som döljer sig där.


Motivation till att träna hemma…

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer