Att åka skidor med barn på ryggen

Diskussionen går het i kommentarsfältet huruvida det

A) Har hänt dödsolyckor med barn på ryggen?
B) Är tillåtet att åka skidor med barn på ryggen?
C) Är lämpligt att åka skidor med barn på ryggen?

Källkritiska som vi är härhemma har vi tagit kontakt med SLAO (Svenska liftanläggningars organisation) och besökt Skistars hemsida för att reda ut vad som gäller.
A) Av försäkringsskäl rapporteras alla olyckor av allvarligare slag till SLAO. Enligt den statistiken har det inte rapporterats några allvarliga olyckor där barn skadats eller förolyckats på ryggen. Den som menar på något annat har hört om något som skett utanför Sveriges gränser, på en anläggning som inte är ansluten till SLAO (ytterst få, små anläggningar) eller har gått på en skröna.
B) Enligt SLAO är det tillåtet att åka med barnet på ryggen. Däremot kan det finnas undantag på vissa anläggningar. Inom Skistarkoncernen är det tillåtet att åka med barn på ryggen i Åre och Vemdalen, däremot inte i Sälen. De andra mindre skidorterna som till exempel Björkliden och Kläppen hänvisar till SLAO och deras regler, vilket alltså tillåtet barn på ryggen.
C) Vi tycker att det är upp till varje förälder att bestämma över barnet. Jag förstår de som inte själva skulle åka med sitt barn på ryggen, precis som att jag själv aldrig skulle åka motorcykel eller tillåta mitt barn att göra det i 110 km/h. För en extremt duktig åkare med rätt utrustning; alltså en säker stol med stabilt system, hjälm på båda och väl pistade backar med få åkare så ser vi ingen anledning till att inte åka med barnet på ryggen. Snarare är det ett sätt för oss att tidigt ge vårt barn erfarenhet och goda minnen från det svenska friluftslivet.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer