Att köpa vagn i New York

Hans köpte vår nya löparvagn på Manhattan i New York. Jag har skrivit ner några rader om hur det går till och vad man ska tänka på gällande skatt, tull och transport. Jag har ingen erfarenhet av att beställa vagn från USA med leverans till Sverige men kanske är det någon läsare som har gjort det och vill dela med sig av några rader?
Anledningen till att man överhuvudtaget ska köpa en vagn i USA är de (jämfört med Sverige) låga priserna på många märken och modeller, till exempel Urban Jungle ca 3500-5000 SEK, Bugaboo ca 7000 SEK, Phil and Teds 4000 SEK och Maclaren 2500 SEK.
Om du eller någon nära planerar att köpa barnvagn i samband med resa till New York finns det tre alternativ för att kunna ta med en vagn hem till Sverige:
1 Att beställa en vagn från ett företag i en annan delstat som levereras till hotellet eller annan adress. Det ska tydligen inte vara någon moms på dessa varor men jag är jätteosäker på hur det går till.
2 Att beställa en vagn från ett företag på Manhattan för det pris som amerikanare betalar med leverans till hotellet.
3 Att besöka en vagnbutik med lager, hämta vagnen och själv transportera den till hotellet och sedan till flygplatsen.
Jag tog i förväg kontakt med en återförsäljare mitt på Manhattan som heter Little Folks. De har alla vagnar i lager i butiken, även förra årets modeller till skamligt låga priser. De reserverade en vagn åt mig utan att jag behövde lämna kontokortsuppgifter. Däremot var jag tydlig med att vi var svenska köpare och att det var viktigt att rätt vagn skulle vara på plats på rätt datum.
En lista på fler återförsäljare i New York hittar du HÄR.
När Hans hade en ledig dag innan hemresa gick han till butiken, betalade med sitt VISA-kort och fick vagnen omonterad i kartong. På hotellet packade han upp vagnen, monterade den inför hemresan och plastade in den i avgångshallen för incheckning som specialbagage på flyget.
Det bästa för vagnen är såklart att den får åka omonterad i kartong hela vägen till Sverige men då kommer du med största sannolikhet bli stoppad vid svenska gränsen eller kanske redan i USA och få betala vid tullen. De flesta flygbolag låter dig ta med ett specialbagage som till exempel vagn utan extra kostnad om du reser med barn. Kolla upp det i förväg. Vi har köpt en prampack, ett fodral/väska som passar de flesta vagnmodeller på resan men det är ingen garanti för att vagnen håller. Däremot skyddar den mot smuts och gör ofta bagagepersonalen lite extra uppmärksamma.
Det man ska tänka på när man köper en vagn utomlands är att svenska konsumentköplagen inte gäller och du har svårt att reklamera den om den skulle gå sönder. Du får med andra ord räkna med att laga eller bekosta en reparation själv om vagnen går sönder. Vissa vagntillverkare ger garanti men då måste du vända dig direkt till tillverkaren och alltså inte den svenska importören.
Jag kommer bara köpa vagn i New York framöver: köp vagn billigt utomlands, sälj med vinst på Blocket när du har tröttnat. Om du inte själv ska dit; fråga snällt en släkting eller vän som reser så kan de säkert hjälpa er.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer