Att resa/flyga med bebis

Ända sedan Sixten föddes har vi rest med honom. När han var 10 dagar gammal åkte vi 65 mil med bil ner till Skåne, han har därefter flugit Stockholm-Malmö, besökt Köpenhamn, Åre, Tandådalen, London och Gran Canaria. Jag har aldrig tvekat inför huruvida det kommer att fungera; är du som vuxen förberedd på allt, både mentalt och praktiskt klarar ni både förutsedda händelser och oförutsedda incidenter.
Jag har blivit ombedd av flera läsare att skriva några rader om hur jag planerar, packar och tänker kring att resa, och framförallt flyga med bebis.
I morgon flyger Sixten och jag till New York och mycket av det jag skriver nedan handlar om att åka utomlands, till ett varmt eller vanligt resmål. Fjällresan känns inte så aktuell. 🙂
De allra flesta hotellrum runtom i världen har vattenkokare, muggar, skedar och en minibarkyl vilket gör att gröt med fruktpuré är ett utmärkt morgon- och kvällsmål. Till lunch på ett varmt resmål kan välling passa bra så att bebisen får sig ordentligt med vätska. Middag på restaurang är det enklaste att lösa; barnmatsburk eller att bebisen får äta samma mat som de vuxna.
Vi reser alltid med barnvagn men har hittills kompletterat med babybjörnselen. Nu börjar Sixten bli för tung för den så då passar bärryggsäcken perfekt när vagnen är olämplig. Kvällstid är dock vagnen obligatorisk så att Sixten kan sova när vi vuxna sitter på restaurang. Vi har köpt en ordentlig resevagn med fullt ryggläge, en Gesslein Swift med väska till som gör vagnen smidig att checka in och dessutom skyddar mot skador. Checka inte in en dyr vagn som ni är rädda om, det räcker med en liten knuff på chassit så blir vagnen skev. Det är svårt att reklamera, både till flygbolag och vagnbutiken.
Jag kommer att fylla på med blöjor och mat när vi är framme, att ta med hemifrån för en hel vecka (som jag gjorde till Gran Canaria eftersom jag var osäker på utbudet) leder till överviktsdebitering vid incheckningen. Men detta beror ju såklart på resmålet.
När jag packar kläder till Sixten försöker jag packar mindre än vad jag tror behövs. Men vi har inga problem med läckande blöjor eller spyor så små matfläckar går lätt bort med lite tvål. Däremot packar jag brett, det vill säga både varmt och kallt. Även på ett varmt resmål kan en varm tröja vara skön på kvällen.
När vi imorgon åker till New York kommer Sixtens packning se ut som följande:
Sixten i resväskan
Två pyjamasar
Två par jeans
Två par shorts
Tre korta bodys
En lång body
Skinnjackan
Två tjocktröjor
Två strumpor
Solhatt
Keps
Alvedon
Våtservetter
Frotteduk
Converse
Skötunderlägg
Grötpulver
Vällingpulver
Några blöjor
Att vara lugn och ha självförtroende när man flyger med en bebis är en konst i sig. Bebisen känner av ditt humör, så var lugn och glad så kommer din bebis också att vara det. Efter att ha gjort flera flygresor med Sixten har jag kommit fram till vilket handbagage vi behöver. Innan har jag haft med mig för mycket, tungt att bära på och tar plats vid fötterna= inte bra!
6 blöjor
Alvedon
Riskaka
Majskrokar
Vällingflaska
Vällingtetror
Nappar
Våtservetter
Frottéduk
Smoothiepåse
Sked
Två leksaker
Skötunderlägg
Filt
Pass
Ombyte
Sixten får ingen egen mat på flyget denna gång, han får smaka på det jag får och fylla på med välling och snacks (riskaks och majskrokar). Han har fullt upp med att titta på alla runt sig att det bara blir kladdigt att hålla på med burkmat.
Jag har alltid haft för mycket leksaker med mig när vi har rest. Leksakerna Sixten kan leka med hemma är INTE intressanta på bortaplan!
Jag tar med fler blöjor till flighten än vad som borde räcka, det är inte antalet blöjor man ska spara in på i handbagaget… Trots att det alltid finns filtar på flyget tar jag alltid med en egen som luktar “hemma”, trygghet är viktigt tycker jag.
Ett tips inför flygresan är att tidigt uppmärksamma personalen på att ni reser med ett litet barn, hälsa ordentligt och “bonda” med flygvärdinnorna. Det har hjälpt mig att få lite extra uppmärksamhet och service. 😉
Oavsett om ni reser reguljärt eller charter kan det löna sig att ringa till flygbolaget innan och få ett säte tilldelat er. Extra utrymme kring benen är guld värt!
Dessa rader är lite generella tips och erfarenheter som jag gärna delar med mig av, är det någon som undrar något mer är det bara att hojta till så ska jag svara så gott jag kan!

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer