Fråga & Svar

Gravida Sara undrar:
Vad jag kan förstå av dina blogginlägg tränade du väldigt långt in i graviditeten. Var det några speciella övningar du absolut inte kunde göra? Förutom benmaskinen då alltså? Jag gör mitt bästa med träningen, men blir ibland lite orolig för att bebisen ska ta skada.
När började du träna igen efter förlossning?

Lofsan svarar:
Jag körde sista träningspasset dagen innan vattnet gick (BF+5) och hamnade på köksgolvet!
Det viktigaste de sista månaderna är att du lyssnar ordentligt på kroppen och dess signaler. Den kommer att säga ifrån innan bebisen tar skada. Det du ska tänka på är att hormonet relaxin gör att dina leder mjukas upp inför förlossningen och därför är kroppen inte lika stabil. Välj därför övningar där du inte har något balansmoment. Höfterna är mjuka och var därför försiktig med utfall och liknande, detsamma gäller hopp och stötar. Precis som du skriver om benmaskinen ska du undvika tunga pressövningar; blodtrycket kan spöka under graviditeten och framkalla svimningskänslor, dessutom påverkas buktrycket som kan göra att syretillförseln till livmodern minskar.
Jag fick tidigt i graviditeten foglossning framförallt i höfterna, och fick anpassa träningen därefter. Mitt fokus fick ligga på att bibehålla styrkan i överkroppen istället för att gå promenader och köra spinning. Att fokusera på att bibehålla styrka och kondition är viktigare än att försöka förbättra dina resultat. Du kommer att behöva en stark kropp när det är dags att föda!
Rekommendationen är att man väntar med styrketräning 6-8 veckor efter en okomplicerad förlossning. Jag har börjat köra lätt styrka nu redan efter 3 veckor men det är inget jag rekommenderar till en vanlig motionär. Hur mycket man spricker och får sy i och med förlossningen påverkar rehabiliteringen. Mängden avslag kan också ge en tydlig signal om hur väl kroppen läker efter förlossningen. Även nu efter förlossningen handlar det om att lyssna på kroppen och undvika stötar då bäckenbottenmuskulaturen behöver tid och knipövningar för att återhämta sig. Satsa därför på raska promenader de första veckorna och fokusera på knipet! Öka sedan intensiteten allteftersom så är du snart tillbaka i pregravvoform!

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer