Hur gör man sitt eget cykelpass?

Detta inlägg är att ses som inspiration till den som vill träna konditionen på cykel. Kanske kan du på grund av skada eller graviditet inte springa och då är cykling en perfekt träningsform. Om någon instruktörskollega hittar bra låtar/upplägg är det såklart bara att köra på!Om man har en spinningcykel hemma eller tycker om att träna konditionen på gymmets motionscyklar men inte vet hur man ska lägga upp passet kommer här som inspiration det pass jag själv kör på mina cykelpass. Jag har ett pass som är 45 min inklusive nedvarvning och stretch och har valt att dela upp passet i tre delar.
Jag väljer en lite längre uppvärmningslåt som är jämn och utan så mycket sång. Den ska hjälpa deltagarna att komma till ro och hitta ett bra flow och tempo i benen. Eftersom jag instruerar mycket under just den låten är det bra att den är ganska clean och inte har så mycket olika ljud/sång.
De tre delarna av passet (blocken) består alla av varsin lång uppförsbacke och sedan en raksträcka med tempo. Låt 2 och 3 bildar första uppförsbacken. Ett smidigt sätt att strukturera backen på är att sitta ned i refräng och stå i versen. Annars kan man jobba i 1 minut åt gången till exempel, jag tycker att variation är bäst och roligast. Låt 4 är en tempolåt som utspelar sig på en raksträcka. Det ska vara belastning på, ingen får trampa luft och sedan gäller det att hålla en hög kadens (frekvens) låten igenom.
Låt 5 är en lång låt och bildar backe 2. Jag har valt att lägga upp denna intervall så att man startar helt utan motstånd och sedan lägger man på 1-2 mm ungefär 30 ggr under 7 min, det är tydligt i låten vart man ska vrida på belastningen. Sista två minuterna är stående, innan dess är målet att orka sitta kvar i sadeln. Sedan följer en tempolåt på raksträcka då vi håller lägre motstånd men jobbar mycket med kadensen. Mycket tempo och deltagarna uppmanas “jaga” placeringar.
Sista blocket består av två backar där jag växlar stående och sittande utifrån vers och refräng. Båda två är tuffa men målet är också nära. Vi avslutar med ytterligare en tempolåt där vi transporterar bort eventuell mjölksyra och jobbar upp fräscha ben men ändå med bibehållen pulsnivå.
Avslutningsvis har jag en nedvarvningslåt och en stretchlåt.

Välj låtar som du tycker om, med olika tempo, känn efter vilken takt som passar att trampa i. Det är viktigare att du cyklar överhuvudtaget än hur du du lägger upp passet.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer