Intervju om promenader som träningsform

Tidigare idag gjorde jag en tidningsintervju som publiceras i vår om hur man kan använda sig av promenader som träning. Jag förespråkar promenader, så kallad lågintensiv träning, för dig som har en skada eller ont  någonstans och därför inte kan springa, är nybliven mamma, tycker om lugnare träning, har mycket tid att träna på, behöver återhämta kroppen eller är nybörjare eller otränad. I Stora löparboken för kvinnor (kommer ut i mars) som jag har skrivit tillsammans med Jessica Almenäs så har vi gjort ett eget avsnitt just om lågintensiv träning och promenader. Men redan här kan du nu läsa några tips från mig!

Viktigt att tänka på:

Om du varit inaktiv tidigare börja med 20 minuter promenad första 2 veckorna, öka sedan 10 minuter per vecka tills du är uppe i 60 minuter per promenad.

Ha bra skor som sitter skönt på foten.

Rör på dig mellan 10.000 och 16.000 steg per dygn. Sträva efter minst 30 minuter rörelse i dagsljus per dag.

3 sätt att boosta dina promenader på:

Backpromenader: Gå till en backe, gå uppför backen motsvarande halva tiden du planerat din promenadlängd.

Styrkepromenader: 20 knäböj, 20 utfall och 20 armhävningar mot bänk 3 gånger per promenad.

Pulspromenader: Dela upp din promenad i 5 minutersintervaller där den första minuten var femte minut är gång i riktigt snabbt tempo, så att du blir andfådd. Förläng den snabba minuten med 1 minut varannan vecka så att du efter 2 veckor går 2 minuter snabbt, 3 minuter lagom takt, efter 4 veckor går du 3 minuter snabbt, 2 minuter lagom takt, efter 6 veckor 4 minuter snabbt, 1 minut lagom takt.

IMG_9502

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer