Kriget om solstolarna – Hans gästbloggar

Du sover i ditt svala rum. Luftkonditioneringens svaga slamrande bildar en sövande ljudmatta ihop med den övriga familjens fridfulla snusande. Ännu är det långt till morgondoppet i den tomma poolen. Ännu är det ett bra tag till frukostbufféns kaloriinferno. Egentligen borde också du sova. Ingen vettig människa på semester ligger vaken 06.00.
Men ändå ligger du där, på helspänn. Lyssnar. Överväger. Är det dags? Är det den optimala tidpunkten nu? Hur tänker den där odräglige norrmannen i rummet längre bort i korridoren? Att han är vaken liksom du, det är du fullständigt övertygad om. Han är lika vaken som värmlänningen med Statoil-solbrillorna. Liksom låtsasstekaren från Bredäng som tagit med sig osannolika mängder jobb-pikétröjor från drömjobbet  på Telenor. Liksom den högljudda, danska fyrbarnsmamman, modell höna. Kanske är vi fler, tänker du.
Vi ligger alla här i soluppgången och väntar ut varandra. Väntar ut natten. När är det OK att gå till attack? När är det för sent? När är det officiellt inte längre natt? När är det fritt fram?
Så plötsligt hör du det diskreta klicket från en hotellrumsdörr som försiktigt stängs och det svaga, svaga ljudet av air-con stela Crogs mot morgonfräsch heltäckningsmatta. Det är dags! Det är nu det händer!
– Norrmannen är i rörelse!
Och du vet att nu är det en fråga om sekunder innan också Statoilmannen,  mobilförsäljarstekaren och hönan kommer sättande, adrenalinstinna. Med påklistrade leenden. Du vet att nu är det bara din egen skicklighet och snabbhet som ligger mellan framgång och fiasko. Mellan en dag i gräddfilen och en dag i skam.
Du har förberett solhanddukarna med militärisk precision. De är vikta på längden så att de ska kunna tas över ena armen medan den andra hålls fri till dörrar och eventuell närstrid. Du vet att det kan bli fult det här. Mycket fult. Det sägs att en tysk bilhandlare dog “in battle” här förra året. Givetvis nedtystat i pressen. Givetvis inte ett ord om det i charterkatalogerna. Men du vet. Och de där ute vet, de som nu rör sig snabbt och ljudlöst fram genom hotellets ändlösa korridorer.
Men du har varit med förr. Vet att det viktigaste vid bokning av charterrum inte är pris, storlek, våningsplan och annat patetiskt, utan ett enda: Närhet till poolområdet. Och det är nu proffset skiljer sig från amatören. Det är nu erfarenhet och smartness firar triumfer över nybörjare och de som förlitar sig på slumpen.  Det är nu du nöjt konstaterar att det var briljant tänkt att beställa hem hotellets ritningar från de lokala brandskyddsmyndigheterna innan bokning. Så när de andra hastar fram den officiella vägen tar du brandtrappan, som du sett till att ditt rum är granne med. Detta ger dig de nödvändiga metrarna, de nödvändiga sekundrarna som behövs för att inte springa utan lojt, förstrött, lite som av en händelse råka droppa dina poolhanddukar E X A K T på de bästa platserna. Detta samtidigt som dina medtävlare nu dyker upp, förvånade och mörka i blicken när de inser att de inte heller denna gryning vann slaget. Deras axlar sjunker ned som de gör hos förloraren när denne börjar inse att kanske kommer de att förlora VARJE morgon, hela vistelsen, och att detta kommer att förmörka hela deras semester. Du ser nöjt i ögonvrån att de undrar “Hur går det till? Hur kan vi förlora varje morgon?”
Samtidigt förenas vi alla i vår storhet ändå. Inga andra är vakna ännu. Det är bara vi, vår kamp, soluppgången och solstolarna. Den renheten! Det gör att vi ändå mitt i stridslarmet ger varandra respektfulla, diskreta nickningar resten av dagen. Vi har de bästa platserna. Vi är poolområdets crème de la crème.
Och du tänker att det kanske finns de som tror att det var foppatofflorna som var det som gjorde den vanlige svensken till charterresenär? Eller den plötsliga kärleken till äventyrssandaler, gärna med strumpor i? Eller till paraplydrinkar och öl redan vid 10-tiden?
Det är fel. Det vet du.
Det yttersta tecknet på att du befinner dig på charter är kriget om solstolarna.
Och där är du kung.
Kung av solstol.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer