Läsarfråga: hur sätter man upp mål kring träningssmärta?

Jag bad om inspiration till blogginlägg om att sätta upp mål. Detta är ett av flera blogginlägg i en serie på ämnet målformulering. Det kommer ett blogginlägg med era frågor varje dag framöver.
Jag som efter halvamathon i oslo förra hösten haft problem med ett löparknä och en ond skinka är supersugen på lite tankar kring detta, då målet är att kunna springa över 8 km utan att ha ont… mvh carolina
För oss vanliga motionärer tycker jag att det allra viktigaste är att vi är skadefria och smärtfria. Det finns så många träningsformer att välja på att vi inte behöver träna sånt som gör ont bara för att. Att satsa på att träna upp sig till ett halvmarathon och längre distanser är en en riktig utmaning och balansgång för att optimera träningen och samtidigt effektivisera återhämtningen. Själva loppet är inte det svåra, det är att hålla sig motiverad, frisk och skadefri under förberedelserna. 
Mina klienter som drabbas av olika löparrelaterade besvär under säsongen får alltid i uppgift efter sitt lopp att lägga upp en plan för att kunna bli smärtfria. Denna plan innehåller alltid ett stort inslag av alternativ träning som tex cykling, roddmaskin, löpning i vatten eller rullskidor. Vi fokuserar mycket på att hitta orsaken till varför de fått problem, tex att de åkt till landet på semestern och bytt underlag från asfalt till grus eller slutar styrketräna och bara springer. 
Det viktigaste tycker jag är att ta sin smärta på allvar och inte vänja sig vid att ha ont. Det är inte normalt att ha ont. Om du kan springa 8 km utan att få ont så kan du fortsätta springa men avsluta passet innan du får ont. Var noggrann och unna din kropp rehabiliterande träning som rörlighetsträning, om så bara en övning per dag hemma i köket. 
Sätt upp delmål där du kombinerar genomförandebaserat mål tex att rehabträna en övning om dagen tillsammans med ett prestationsinriktat känslomål där du strävar mot att kunna springa 10 kilometer utan smärta. Ditt huvudmål kan vara att springa halvmarathon smärtfri men sätt upp och nå delmålen först.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer