Lofsans Komiform-tips Del 1

Här kommer del 1 i min serie Komiform-tips som jag kommer att publicera. Jag bygger mina påståenden på vetenskapliga rön, inte på påhittade teorier liknande tidningarnas “Gå ner 10 kilo på tre veckor…”. För att styrka mina påståenden så vill jag nämna vilken bakgrund jag har eftersom jag inte kommer att källhänvisa mina påståenden. Antingen så tror ni på vad jag skriver eller så gör ni inte det, mig kvittar det eftersom det är upp till er om ni vill komma form. 🙂 Och än en gång: är du inte intresserad av inlägg av denna typ är det bara att hoppa över läsningen.
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Idrottslärarprogrammet 3,5 år
Stockholms universitet, Idrottspsykologi 1 termin
SAFE, Personlig Tränare, Styrketräningsinstruktör, Kostrådgivare. Diverse specialiseringskurser såsom Träning för gravida, Boxning, Aerobics, Cirkelträning o.s.v.
Jag har jobbat heltid som Personlig Tränare de senaste 5 åren och har med andra ord mött och arbetat med en stor kundkrets av blandat klientel; gravida, nyblivna mammor, elitidrottare från olika idrotter både styrke- och uthållighetsgrenar, motionärer, rehabilitering, nybörjare o.s.v. Jag har tävlat på landslagsnivå och genomfört flera av Sveriges tuffaste uthållighetstävlingar. Lägg dessutom till att jag lyckades gå ner 18 kilo under 6 månader efter att Sixten föddes. Jag vet vilka metoder som fungerar och hur du ska göra för att lyckas nå dina mål.
För att ni ska förstå varför jag skriver som jag gör i nästa inlägg i denna serie Komiform-tips vill jag börja med att skriva ned några viktiga fakta angående energiförbrukning/fettförbränning och viktnedgång/minskning av fettreserven för er att ta till er.
Det är bra för er att veta att:
1 kilo fett på kroppen innehåller ca 7700 kalorier.
– för att minska fettreserven på kroppen med 1 kilo behöver du alltså ha ett underskott på 7700 kalorier, du behöver med andra ord göra av med 7700 kalorier mer än du äter.

– för att orka med vardagen, må bra och vara glad och samtidigt minska fettreserven bör du ha ett underskott på ca 500 kalorier per dag, inte mer, inte mindre.
amning ökar generellt kroppens förbränning med ca 500 kalorier men ökar också aptiten med samma mängd vilket gör att många inte “rasar i vikt av amning” eller till och med går upp i vikt under amningsperioden.
alla dieter som innebär att du äter mindre än vad du gör av med kommer att leda till att du minskar fettreserven. Det spelar ingen roll om du äter efter LCHF, viktväktarna eller Atkins, det är kaloriförbrukningen i relation med mängden kalorier du äter som ger resultat.

– för att bibehålla en viss procent kroppsfett gäller det att du äter lika mycket som du gör av med. Om du har minskat din kroppsvikt och vill bibehålla den vikten kan du inte äta lika mycket som du gjorde tidigare utan “en mindre bil drar mindre bensin”.
– generellt sätt är det inte vad du äter som avgör din fettreservstillgång utan hur mycket. Än en gång; det är antalet kalorier in i kroppen (hur mycket du äter) i relation till kalorier ut (hur mycket du gör av med).
Med denna kunskap kan det framstå som “lätt” att gå ner i vikt/minska fettreserven men först och främst behöver du ta reda på hur mycket du förbränner under en dag och sedan beräkna hur mycket du äter under densamma. Jag brukar använda mig av olika verktyg på nätet för att beräkna detta. Det finns flera bra sidor som kostar, t.ex. Hälsovakten (gratis provapå-abonnemang), men knappt några gratisprogram som är bra. Matdagboken däremot är både gratis och användarvänlig.
Klicka dig in på Hälsosidorna för att uppskatta ditt energibehov eller registrera dig gratis på Matdagboken för att beräkna hur mycket energi din kropp behöver beroende på din längd, vikt, kön, ålder och aktivitetsnivå.
När du registrerar dig på Matdagboken så kan du skriva in vad och hur mycket du äter under några dagar så beräknas automatiskt hur många kalorier varje måltid innehåller. Utifrån dessa siffror kan du sedan se hur många kalorier du äter under ett dygn och justera så att du nästa dag äter 500 kalorier mindre än vad du gör av med. Det låter ju enkelt, eller hur? Ett alternativ till att förändra dina matvanor är att du istället ökar din nuvarande fysiska aktivitet (träning) med 500 kalorier per dag och fortsätter äta som du gjort tidigare. Var dock försiktig med den ökade aptit som träning medför och vanliga vanan att “unna mig något gott eftersom jag har tränat”. Då spelar ju din träning ingen roll i slutändan.
Vi startar med detta: Du tar reda på hur mycket din kropp förbränner per dag och hur mycket du äter. Kom ihåg att registrera någon dag under helgen också, inte bara vardagar. Helgerna brukar innebär chips, godis och läsk för många; inget fel med det, det är ju mängden som avgör, inte vad du äter, men skriv upp även allt snask så att du får en rättvis bild av dina matvanor. Nästa inlägg i denna Komiformserie handlar om praktiska och handfasta tips på hur ni ska tänka i er vardag, det handlar om val, att välja rätt alternativ varje gång.
Hur många av er kommer att prova detta?

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer