#LofsansJanuari dag 10


Vi går vidare in i januari och strax har en tredjedel av årets första månad passerat. Idag är det dags att prata om konsekveninfriande mål. Det är den typ av mål som ofta smyger sig fram senare, med tiden, och bland vissa visar sig vara viktigare än att genomföra, prestera eller känna genom träning.
Om du vill läsa de tidigare inläggen om olika typer av mål finns de här:
Genomförandemål
Prestationsinriktade mål
Känslobaserade mål
Konsekvensinfriande mål är de mål du sätter upp som du säger går ut på en sak, men där det målet i sin tur ska infria något annat, till exempel:
Vad? Jag vill bli en bättre löpare. Hur? Genom att springa 2 gånger i veckan. Varför, egentligen? För att gå ner i vikt.
Vad? Jag vill springa marathon 2015. Hur? Genom att följa ett färdigt träningsprogram fram till loppet. Varför, egentligen? För att känna mig mer betydelsefull. Eller gå ner sisådär 3-5 kilo i vikt.
Vad? Jag vill bli starkare i magen. Hur? Genom att träna magen en gång i veckan. Varför, egentligen? Jag vill ha en plattare mage.
Vad? Jag vill bli rörligare. Hur? Jag ska träna yoga varje vecka. Varför, egentligen? Jag vill ha “långa slanka” muskler. Och gärna gå ner 3-5 kilo i vikt…
Som du säkert redan sett i exemplena ovan är detta kombinationer (eller konsekvenser) av två mål. En klient sätter upp ett mål (väldigt ofta genomförandemål) för att uppnå något annat på kort eller lång sikt. Detta är knepiga tankesätt för mig som PT eftersom jag tror på min klient och litar på att hon vet vad hon vill. Men det är inte alla som säger varför hon vill springa (ärligt, för att bli smal) så risken finns att jag faktiskt tror att min klient förälskat sig i löpningen och vill bli snabbare. När hon efter 4 veckor har förbättrat sig flera minuter på milen och ändå är besviken så får jag äntligen veta att det verkliga målet för henne inte alls handlade om att prestera utan om att gå ner i vikt. Det kluriga för mig, och det som försvårar mitt arbete är att inte få en ärlig chans att ge henne det mest optimala upplägget för viktnedgång, som faktiskt ligger väldigt långt i från att samtidigt prestera, eftersom det är en tuff process för kropp och knopp att minska fettvikt.
Om du är en sådan person som har en annan agenda och mål med din träning än den du lyfter fram till de som ska hjälpa dig så kommer dina odds att du lyckas med det som du verkligen vill uppnå förbättras genom att du vågar säga vad du egentligen vill ha. Konsekvensinfriande mål är bra och kan vara riktiga motivationsskapare men då är det viktigt att de är transparenta så att du orkar hålla i sär vad som är vad. Genom träning kan du förändra många saker till det bättre, oavsett vilken konsekvens du söker. Sätt alltså gärna upp konsekvensinfriande mål men var ärlig med dom från dag 1!

Sätter du ofta upp konsekvensinfriande mål? Lyckas du nå dom? Vilka är dina favorittyper av mål av de jag skrivit om hittills?

Relaterade inlägg:

#LofsansJanuari Dag 31

Sista dagen i #LofsansJanuari är här och jag vill avsluta den här bloggserien med ett tyngre styrketräningspass fokuserat på överkroppen. Som nybörjare spelar det inte så stor roll hur tunga vikter du lyfter när du styrketränar, du blir starkare och utvecklas oavsett. Men när du är igång med din styrketräning och känner att du vill […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 30

Imorgon är det sista dagen på denna januari-månad och därmed är vi inne på sluttampen av #LofsansJanuari. Det har verkligen varit roligt att så många av er läsare har engagerat er i blogginläggen, tränat träningspassen, delat med er av tankar kring mål och provat recepten. Tack! Det sista kostinlägget, #LofsansJanuari Dag 30, kommer att fokusera på näring. […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 29

Idag bjuder jag på ett benpass med tyngre vikter som passar dig som är stark i bålen. Vila ordentligt mellan omgångarna med knäböj, 90-120 sekunder, och 3 minuter mellan varven på block 2. Det ska vara så tunga övningar att du verkligen känner att du behöver vila!

Läs mer