#LofsansJanuari dag 15

Dagens ämne i #LofsansJanuari är vätska. Precis som att det vi äter påverkar vår kropp påverkar även det vi dricker. Vatten, kaffe, juice, läsk – Vad dricker du och varför dricker du det du gör?
Att tyda kroppens signaler när det kommer till törst och hunger är inte helt enkelt. Ofta förväxlar vi törst med just hunger. Är du en sån som ofta är sötsugen och ofta i anslutning till att du ätit en måltid? En sån som öppnar köksskåpet och spanar efter något men du vet inte riktigt vad, bara att du vill ha något? Prova att dricka ett stort glas vatten nästa gång. Ofta handlar det i dessa situationer om att vi är törstiga. För att undvika detta är ett tips att dricka ett glas vatten till varje måltid, inklusive frukost.
Varm choklad
Jag rekommenderar att man inte dricker kalorier. Det är väldigt enkelt att få i sig mycket energi genom sötade drycker som drycker som varm choklad liksom kaffe eller te med mjölk. Dessa kalorier mättar inget och du kommer troligtvis att äta lika mycket mat trots att du druckit energi. Genom att hålla sig till vatten och tuggbar energi kommer du med största sannolikhet att ha lättare att hålla dig i viktbalans. Å andra sidan är det ett rätt smidigt sätt för dig som vill gå upp i vikt, alltså att dricka dina kalorier.
Är du en sån som alltid bär med dig vattenflaskan i gymmet? Prova att träna utan att dricka och se hur kroppen reagerar. Kanske behöver du inte vattnet? Lär dig lyssna på kroppens signaler och gör den tolerant.
Sportdryck är något som har blivit väldigt populärt och det finns många märken och varianter att välja mellan på marknaden. Min syn är att om du inte ska träna ett pass som överstiger 90 minuter kommer du inte att behöva sportdryck för orkens skull. Kroppen kan hantera denna påfrestning utan påfyllning eftersom du har kolhydrater lagrade i musklerna. När du senare till exempel springer längre lopp kommer din kropp kunna använda sportdrycken bättre. Däremot så kan det vara skönt att då och dricka några klunkar vatten men om du nästan är besatt av att fukta munnen väldigt ofta på dina löppass tycker jag att du ska fundera över hur mycket du dricker tidigare under dagen och om du kanske ska göra en justering att dricka mer sällan under passen.
Om ditt syfte med träningen är att öka din förbränning för att på sikt minska fettvikten på kroppen så kan faktumet att du dricker en dryck med mycket socker, dvs mycket kalorier, under kortare pass, “motverka” effekten av passet. Du dricker helt enkelt igen det du har gjort av med i energi.
Jag tycker att vardagsdrycken ska vara vatten, gärna smaksatt sådan, till exempel med frukt eller bär och gärna med is till. Läsk, juice och sånt extra läskande är helgdryck då och då. För min egen del är Cola zero min favoritdryck och jag tycker nog att jag dricker lite för mycket av den varan eftersom jag saknar den lite för mycket lite för ofta. 🙂
Vilken är din favoritdryck? Tränar du med sportdryck eller annan dricka?

Relaterade inlägg:

#LofsansJanuari Dag 31

Sista dagen i #LofsansJanuari är här och jag vill avsluta den här bloggserien med ett tyngre styrketräningspass fokuserat på överkroppen. Som nybörjare spelar det inte så stor roll hur tunga vikter du lyfter när du styrketränar, du blir starkare och utvecklas oavsett. Men när du är igång med din styrketräning och känner att du vill […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 30

Imorgon är det sista dagen på denna januari-månad och därmed är vi inne på sluttampen av #LofsansJanuari. Det har verkligen varit roligt att så många av er läsare har engagerat er i blogginläggen, tränat träningspassen, delat med er av tankar kring mål och provat recepten. Tack! Det sista kostinlägget, #LofsansJanuari Dag 30, kommer att fokusera på näring. […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 29

Idag bjuder jag på ett benpass med tyngre vikter som passar dig som är stark i bålen. Vila ordentligt mellan omgångarna med knäböj, 90-120 sekunder, och 3 minuter mellan varven på block 2. Det ska vara så tunga övningar att du verkligen känner att du behöver vila!

Läs mer