Måste man äta innan löpning på morgonen?

Om man vill springa på morgonen brukar det vara knepigt innan man får till rutinerna kring hur man ska äta. Vi reagerar alla olika på mat och löpning och det bästa är att prova sig fram för att hitta det som fungerar bäst för dig. Om man ska äta innan man springer på morgonen så brukar man behöva en stund för maten att smälta och då förskjuts hela passet framåt och plötsligt blir det förmiddagslöpning. Det är ju inget fel med det men för många finns det starka praktiska skäl till att löpning passar bra på morgonen.
 
 Jag brukar rekommendera att bara köra de långsamma passen på morgnarna, de med lägre puls. Dom passen brukar inte vara lika känsliga för hur mycket energi som finns tillgängligt jämfört med tuffare intervallpass. Jag brukar se till att jag är mätt när jag lägger mig kvällen innan. På morgonen ligger alla kläder klara för att minimera tiden innan jag står klar utomhus. Jag varken dricker eller äter något innan morgonpassen men jag har aldrig varit känslig för att träna på tom mage.
 
 
 Värt att tänka på när du vill springa på morgonen:
 
 – Drick inte kaffe innan passet om din mage är känslig, kaffe sätter igång magen och du vill inte behöva gå på toaletten mitt i passet.
 
 – Ät ordentligt kvällen innan och somna inte hungrig.
 
 – Spring så tidigt på morgonen som möjligt.
 
 – Du förbränner inte märkbart mer av att springa på morgonen, tvärtom kan det försämra din prestation.
 
 – Spring inte pass som är tuffa för pannben eller hjärta på tom mage. De är jobbiga som de är.
 
 – Spring på morgonen om det passar din livsstil eller om du tycker om det. Inte för att du känner att du måste.
 
 – Ät direkt efter passet, helst innan du duschar.
 
 


Veckans långpass blev 12 kilometer och 90 minuter runt Hisingsparken här i Göteborg. Vi startade i mörker och mötte dagsljuset precis när vi blev klara.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer