Merrell Barefoot Lithe Glove

Jag var på John Pelle Sport på Götgatan idag för att prova ut rätt storlek på mina nya löparskor. Jättespännande!


Genom ett samarbete med skoföretaget Merrell ska jag få testa deras så kallade barfotasko, Lithe Glove. En barfotasko är till för att skydda foten mot vasst skräp och stenar men ändå ge känslan av att man springer barfota.


Varför barfotalöpning?
I barfotalöpning aktiveras kroppens muskler till att springa på ett mera naturligt sätt där leder belastas mindre och därmed är risken för skador mindre. Barfotalöpning anpassar kroppen automatiskt på landningen och den sensoriska responsen fungerar bättre. Löptekniken är lite annorlunda i de olika löpstilarna, där löpning barfota sker med snabbare stegfrekvens. Vid löpning med skor sker en större vridning i både knä och höft samt en större flexion i fotleden.
Varför barfotalöpning är aktuellt för mig överhuvudtaget är att jag tränar mycket intervallöpning på idrottsbana men framförallt att jag springer mycket på löpband, då får man mycket dämpning från underlaget. Om man mest springer på asfalt bör man ha en stötdämpande sko tycker jag.
Jag är helt ovan vid att springa med barfotasko och kommer därför börja i liten utsträckning med bara några minuter löpning åt gången. Jag är nyfiken på hur det kommer att kännas att styrketräna i skon eftersom sulan är lika tunn under hela foten, annars är alltid hälen mer uppbyggd på träningsskor.
Ni ska få veta mer hur Merrell Barefoot Lithe Glove känns sen när jag sprungit med dem några gånger. Så länge kan ni se på videon jag tog på en kille som sprang halvmaran barfota. Kolla hans lätta teknik.

Föresten, jag testade nya vinterkängor. Vilka tycker ni är snyggast? De vita? Båda var jättesköna men de vita kändes lite smidigare tycker jag.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer