Första testet av Merrell Lithe Glove

PÅMINNER OM ATT DET ÄR SISTA DAGEN I THE BUPPA BRAND-TÄVLINGEN!
Jag har inte tränat sedan i tisdags eftersom Hans har varit bortrest samtidigt som Sixten varit för sjuk för MiniSats. Fast tre pass på en vecka är mer än vad många andra får ihop i träningsväg en vanlig vecka, allt är relativt. I min värld är tre pass två för lite.
Det kliade verkligen i kroppen i morse, så sugen på att köra hårt! Idag invigde jag dessutom för första gången mina nya barfotaskor från Merrell.

När man byter över till att träna med barfotaskor ska man inte köra för långa sträckor i början. Fotmuskulaturen behöver få tid att vänja sig vid den nya rörelsen och belastningen.
Jag körde 5 min lugn jogging på bandet först för att känna in sulan, mycket märklig känsla. Det är som att man springer barfota förutom att det inte gör ont i fotsulan. Mina intervaller idag blev 20*45 sek med 15 sek vila mellan varje då man kliver av bandet. Efter varje intervall höjer man hastigheten 0,5 km/h. Det spelar ingen roll vad du börjar på, 6 km/h eller 10, huvudsaken är att det blir riktigt jobbigt på slutet. Jag startar på 10 km/h, vid 16 km/h börjar det bli jobbigt, 18 är tufft mentalt och 19 är outhärdligt. Men känslan efteråt är helt fantastisk.
Skorna gör att tekniken blir annorlunda. Den dämpning son normalt sett ligger i sulan är borta så man måste vara försiktigare i löpsteget och det gör i sin tur att löpningen blir skonsammare för knän och höfter. I bland pirrade det i vaderna, blodcirkulationen blir annorlunda när fotmuskulaturen aktiveras mer och det gäller att vara noggrann med att sätta i foten på främre delen av foten till skillnad från ett par dämpade löparskor där sulan “förlåter” en kraftig hälisättning. Det ska bli spännande att se hur benen känns imorgon. Fotlederna är trötta i alla fall.
Jag ville testa skorna i gymmet också och körde två block med helkroppsstyrka;
Block 1: Rodd med kettlebell, dubbelsnatch med kettlebell, smala marklyft med kettlebell och löpning i planka.
Skorna ger full kontakt med golvet, till skillnad från en dämpad sko där hälen är upphöjd jämfört med trampdynan. Det märks störst skillnad i marklyften där alla tår är med och stödjer rörelsen och rörligheten i fotleden utmanas. Och det är på ett bra sätt!
Block 2: Toes to bar (hängande fotlyft till stången) kombinerat med en burpee mellan varje repetition, djupa stepup på bänk.
Jag ville prova några hopp och känna skillnaden i frånskjut och landning, på samma sätt som vid löpning så “tvingas” man vara försiktigare och mjukare i rörelsen och det ger direkt bättre kontakt med sätesmuskulaturen. Att köra djupa stepup på en bänk med mjuk dyna ger världens stabilitetsträning för hela kroppen när man har en barfotasko jämfört med en uppbyggd löparsko. Jättenyttigt för mig!

Nästa pass med Merrell LitheGlove blir på onsdag, längtar redan till nya intervaller och att testa fler övningar med skorna.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer