Om att cykla långt och svårt

Mitt stora träningsmål den här säsongen är en multisporttävling som heter Åre Extreme. Den består av tre grenar; paddling, löpning och cykling och man kör alla tre grenarna på raken. Samma år som jag blev gravid med Sixten körde jag tävlingen i soloklassen vilket innebär att jag körde ensam. Detta år ska lag tävla i duoklassen tillsammans med Ida. Duoklass innebär att man kör tillsammans bredvid varandra hela tiden, alla grenar och det finns också en stafettklass där man delar upp grenarna mellan sig inom laget.
Den stora utmaningen för mig kommer att vara mountainbikecyklingen uppe på Åreskutan och nerför backen. För Idas del är nog snarare cyklingen det starkaste kortet men hon ska ju ändå släpa på mig.
När Ida var i Stockholm i helgen körde vi ett (för mig) väldigt långt pass med mountainbike och stavgång. Jag har beställt en cykel från Bikester som ska levereras denna vecka förhoppningsvis. Jag fick låna en cykel av Idas kompis till detta pass, den var perfekt för mig i storlek. Jag har inte kört en enda meter mountainbike i skogen sedan Åre-tävlingen förra gången så första timmen kände jag mig ringrostig men efter bra instruktioner från Ida så släppte det riktigt bra för mig. Vi körde ut i Nackareservatet på både lätta stigar och riktigt tekniskt svåra leder. Efter 3 timmar med i princip maxpuls rakt igenom så kändes det skönt att avsluta cyklingen utan att ha vurpat och med gott självförtroende.
Mountainbikecykling tränar konditionen, gör dig mer mjölksyratålig och ger både starkare överkropp och starkare underkropp. Cykling i skog är perfekt för dig som av olika skäl inte kan springa och som gillar varierad och utmanande träning.
Jag längtar nu efter min nya cykel så att jag kan köra några fler pass på egen hand. Vi åker upp till Åre en vecka innan tävlingen så det blir en hel del cykling sista veckan också. Det kommer att behövas!


Fake it til you make it säger jag och tar på mig cykeljacka och låtsas att jag kan sånt här. Jag använde inte pulsbandet till Suunto-klockan men det är kul att använda GPSn och mäta hur långt vi cyklat. Jag kör med cykelkompatibla Oakleys från Synsam. De fungerar väldigt bra att springa med också.


Ida är ju superproffsig med cykelkläder och ryggsäck och sånt. Hon tänker på sånt som att ha med banan och snickers i spåret. Sånt glömmer jag bort.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer