Om att träna och inte kunna bli gravid

Jag får många väldigt privata mail som handlar om att vara en väldigt aktiv träningstjej som tränar mycket kombinerat med frågor kring att inte kunna bli gravid. När jag aldrig har träffat personen, inte har insyn i detaljer kring träningsupplägg, träningsbakgrund, kosthållning, stressnivåer och så vidare så är det praktiskt taget omöjligt för mig att ge individuella råd för hur hon ska öka chansen att kunna bli gravid.
Jag är verkligen ingen fertilitetsexpert men den utbildning jag har, de texter jag läser och den stora erfarenhet jag har kring att träna kvinnor i fertil ålder har gett mig några generella riktlinjer som jag alltid jobbar efter med mina klienter. Jag delar gärna med mig av mina tankar kring träning och svårighet att bli gravid, men kom ihåg, detta är inte individuellt utformade råd. Det är frustrerande att inte kunna bli gravid, och ett superkänsligt ämne. Jag ser inte bara över hur träningen ser ut utan tittar på hur hela livsstilen fungerar och framförallt balansen mellan stress och återhämtning.
 
IMG_3893
 
– Det viktigaste för en kvinna som vill bli gravid är att hon menstruerar. Mensen kan störas av stress, för hård eller för mycket träning (som är en typ av stress), övervikt, undervikt eller för energisnål kost. Om du vet med dig att du tränar väldigt mycket eller hårt och inte har mens bör du justera träningen en period framöver. Lägg då inte bara till lugnare yoga till ditt vanliga schema utan plocka bort flera pass. Jag rekommenderar 2-3 varierade träningspass per vecka i ett lugnare format, jag tycker att man ska undvika högintensiv träning en period och träna prestationsfritt.
 
img_4511
 
 
-Dina chanser att bli gravid ökar när du är normalviktig och har en fettprocent mellan 25 och 30%. Som träningstjej kan du ligga lågt i fettprocent och ändå vara normalviktig för att du har en större del muskelmassa som väger mer än fett. Om du menstruerar trots att du har en (för) låg fettprocent men ändå inte blir gravid så rekommenderar jag dig att lägga på dig fettvikt så att din fettprocent höjs.
 
img_5297
-Många träningstjejer är nojiga för att gå upp för mycket i vikt under graviditeten (jag själv till exempel) och tränar därför extra hårt för att vara i så bra form som möjligt när hon väl blir gravid. Tanken är god men i verkligheten kan det vara svårare att bli gravid när hon “är i så bra form som möjligt”.
-Om du tränar 4-6 hårda pass i veckan, har höga stressnivåer i ditt yrke eller studier och sover för lite försämras dina chanser att bli gravid. Det är ofta bättre att avstå från ett kvällspass och gå och lägga sig en timme tidigare än att träna, komma i säng framåt midnatt och sen gå upp tidigt. Sömnen är mycket viktigare för våra kroppar än vad man tidigare trott.
 
img_5831
 
-Din träningsplanering påverkar din återhämtning betydligt. För mina hårt tränande klienter som vill bli gravida gör jag inte bara justeringar i antalet pass, hur hårda passen är och vad dom tränar. Jag är också noga med att dom inte ska träna kvällspass dag 1 och morgonpass dag 2, två pass på samma dag, 3-4 dagar på raken och så vidare. Egentligen handlar det inte om träningen i sig utan om att den här typen av klienter ofta inte bara tränar hårt och mycket, de är också extremt fokuserade på sina jobb, vardagsmotionerar mycket, har ett stort socialt liv och många andra projekt i gång. Det är helt enkelt “fullt upp just nu”.
Min utmaning som coach är att styra min klients tankar i en positiv riktning så att hon lyckas skapa en hållbar livsstil där kroppen får signalera sina behov och där hjärnan tar hand om och agerar utifrån dom. Jag tycker att träning ska vara en naturlig aktivitet som skapar mervärde i vardagen, ett andningshål i en kanske pressad vardag. Men när träning och “den sunda” livsstilen slår över och du själv misstänker att ditt träningsupplägg, ditt sätt att äta och din livsstil är orsaken till att du inte blir gravid som du planerat så bör du stanna upp och fundera. Förutom att du självklart ska bolla din situation med din barnmorska eller gynekolog så är det alltid bra att få ett par nya ögon som varsamt men kritiskt kan analysera ditt träningsupplägg. En skicklig och erfaren PT kan ge bra struktur för hur du kan anpassa din träning för att vara väl förberedd för en graviditet och också ge dig en långsiktig plan för träning under graviditeten så att du inte behöver vara orolig för att tappa allting du byggt upp (eller brutit ner beroende på hur man ser det).
I Lofsangruppen har vi en liten babyboom just nu där ett helt gäng med kvinnor nu blivit gravida. Det är så spännande att följa med på den nya träningsresan en graviditet innebär och de mentala utvecklingar som sker!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer