Så äter Baxter, 9 månader gammal

Det känns som att bloggen har ett mattema denna vecka. Jag håller på och filar på svar till alla er kostfrågor. Fortsätt fråga! Så länge får ni veta hur Baxter, 9 månader gammal äter. Det är roligt att jag har läsare som är intresserade av det. 🙂

Det är bra att veta att Baxter har haft och väl fortfarande har lite problem med reflux. De visar sig genom magont, kräkningar (orsakar mest besvär av symtomen just nu) och tidigare kroniska luftvägsinfektioner. Vi har använt en så kallad refluxvälling som heter Enfamil som blir som gelé i den sura miljön i magsäcken och därför inte lika lätt kräks upp. Nu går vi allt mer över till Sempers risvälling. Den är den välling som fungerat bäst hittills. Den är len och en av de mildaste vällingsorterna på marknaden. Baxter dricker välling 2-3 gånger per dag, cirka 180 ml per gång, ibland i samband med vanlig måltid men ofta samtidigt som han ska sova på dagen, Baxter sover alltid i vagnen. Vid nattning, Baxter somnar alltid i vagnen kring 20-21 dricker han 180 ml och sedan ytterligare 180 ml innan midnatt. Under natten växlar han mellan att drick 30 ml och 3*150 ml. Lite blandat beroende på hur bra han sover, om han har ont i magen och så.
Till frukost äter baxter en stor tallrik fruktyoghurt med en halv skiva rostat vitt bröd med smör och ost på. Baxter är vrålhungrig på morgnarna. Vi försöker få honom att äta ägg men det går inte så bra än så länge. Sixten började äta ägg vid denna ålder. Till lunch äter Baxter nog det vi äter eller annat från kylen eller skafferiet som passar; bröd, ostkaka, pasta, potatis, fruktpuré eller yoghurt… Vi äter aldrig lunch hemma så det blir som det blir. Under dagen får Baxter mariekex, majskrokar, digestivekex eller riskaka om han vill ha något att tugga på. Om vi äter mellis äter han något liknande det från lunchen. Till middag blir det ofta kokt pasta med smör.
Baxter älskar nektarin och äter ofta en helt själv. Han äter också fruktpåsar från Ella´s Kitchen som vi matar med skeden. Grytorna från Ellas Kitchen är också en favorit.
Baxter gillar inte puréer från barnmatsburkar eller mixad mat. Det är bra tycker jag. Istället vill han allra helst äta själv med händerna, han har precis utvecklat sitt fina pincettgrepp. Det är tur att jag inte är rädd för lite kladd för när en 9 månader gammal bebis äter själv blir det ganska messy. Sixten, som inte gillar kladd, blir olycklig och bekymrad när Baxter ser ut som en clown vid matbordet.
En favorit hos både Sixten och Baxter är Bragos Bondgårdskex. Sixten galopperar med hästen över bordet och ticketituuuuar med tuppen.
Sammanfattningsvis kan man säga att Baxter har väldigt god aptit, han äter mycket mer än vad Sixten gör, vilket kanske säger mer om hur ointresserad Sixten är av mat. Baxter tycker om att äta själv, när han blir matad ska det gå superfort och kommer inte nästa sked in i munnen efter två sekunder slår han med båda nävarna i bordet. Kung vid kortsidan av bordet. 🙂

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer