Tips på hur man sätter mål

Efter att jag publicerat inlägget om min 9-veckorschallenge fick jag flera önskemål från läsare om att berätta hur jag tänker när jag sätter upp mål och tips på hur man kan tänka kring sina egna mål. Det här inlägget vänder sig framförallt till er som som vill gå ner i vikt. Många av er har varit gravida och har några “gravidkilon” kvar som ni vill ha hjälp med att få bort och detta är ett verktyg till er. Det här är inget facit utan en metod som fungerar för mig och min erfarenhet är också att den är tillämpbar på många. Du har inget att förlora på att prova, våga testa något nytt!
Ni som inte är intresserade av ämnet behöver inte läsa vidare såklart. 🙂
Det finns en modell som jag brukar använda mig av när jag sätter upp mina tränings- och tävlingsmål. Den fungerar även när jag coachar mina kunder och elitidrottare. När man formulerar ett mål säger man att det ska vara SMART. I det här fallet betyder SMART detta:
Specifikt
Mätbart
Accepterat/Attraktivt
Realistiskt
Tidsbestämt

I klarspråk och tillämpat på ett riktigt exempel; min 9-veckorschallenge, eftersom många av er vill gå ner i vikt efter graviditet använder jag viktnedgång som exempel, så betyder detta följande:
Specifikt – Det räcker inte med att säga “Jag vill bli smal”. Du bör specificera dig mer konkret. HUR smal vill du bli? Jag vill väga 52 kilo eftersom jag var väldigt nöjd med min kropp vid den vikten i våras.
Mätbart – Du behöver veta hur du tar reda på om du nått ditt mål. Jag mäter mitt mål i kilo, att använda måttbandet eller ett klädesplagg som mål fungerar också. Någon som vill bli bättre på att springa bör mäta sitt mål i tid på en viss sträcka. Sätt upp ett mål som du kan mäta så att du vet när du nått målet. Det räcker som sagt inte med att säga “Jag vill bli smal”. HUR smal? Våga sätta siffror på pränt!
Accepterat/Attraktivt – För att öka möjligheten att du verkligen når ditt mål är det viktigt att du verkligen VILL nå målet. Alltså, du måste med stor sannolikhet avstå/offra något för att kunna nå dit du vill. Hur mycket är du beredd att offra eller ännu bättre uttryckt: satsa? Jag VILL verkligen vara i form i Mexico och avstår gärna från skräpmat och lägger mycket tid på träning fram tills dess.
Realistiskt – Ditt mål bör vara uppnåeligt, med andra ord: det är inte realistiskt att gå ner 10 kilo på 3 veckor. Det är realistiskt att gå ner mellan 0,5-1 kilo per vecka OM du är beredd att satsa. Det är realistiskt att nå den vikt du hade innan du blev gravid eller att komma i gamla jeans men det kan vara svårt att gå ner under utgångsvikten. Jag har som mål att väga lika mycket som när jag blev gravid, dvs klart realistiskt.
Tidsbestämt – Bestäm NÄR målet ska vara uppnått. Sätt upp en tidsgräns som ligger lagom långt fram i tiden så att du inte hinner tröttna. Max 10 veckor tycker jag, sedan kan du sätta upp ett nytt mål. Om det händer oförutsedda saker på vägen kan du behöva flytta målet framåt i tiden eller så lyckas du nå målet tidigare än du förutspått, grattis i så fall! Var inte rädd för att ringa in ett datum i kalendern där ditt mål ska vara uppnått!
Använd det här inlägget som en inspiration och ett redskap till att ordna struktur till dina tankar kring vad du vill uppnå. Senare i veckan kommer ett inlägg där jag delar med mig av mina bästa Komiformtips, allt för att hjälpa Er att nå era mål!

Relaterade inlägg:

Videoblogg med Walking Bad från Blogger Boot Camp

Jag har lovat att filma alla övningar från det pass som jag körde på Blogger Boot Camp i lördags. Detta blir en liten microvariant i filmform på 5,5 minut (som man måste se för att förstå upplägget så kolla på filmen innan ni ställer frågor) och så specificerar jag passupplägget i text också. Det var över […]

Läs mer

Videoblogg från dagens backlöpning

Läs mer

Videoblogg: hemmaträning för rygg och axlar med pulshöjare

I dag bjuder jag på en av tre delar av mitt hemmaträningspass igår kväll. Jag är så tacksam att jag har grejer hemma att kunna plocka fram när träningsinspirationen kommer men möjligheten att gå till gymmet inte finns. Hemmaträning FTW! Föresten har jag en ny utmaning. Hopprep!

Läs mer