Varför skaffa barn tätt och ha äldre syskonet på förskola?

Jag fick en fråga om varför Sixten går på förskola, han är ju bara 2,5 år och Baxter och han har ju varandra härhemma. Minns inte exakt frågan men den handlade också om varför vi har två barn så tätt om jag nu är missnöjd med att inte kunna ge ensamtid till Sixten.
Det är 14,5 månader mellan barnen, vi ville ha dem så nära varandra som möjligt men aldrig hade jag kunnat tro att det skulle gå så fort att bli gravid efter att jag slutat amma. För mig har det aldrig varit en självklarhet att kunna bli gravid så att “planera” syskon är inte min grej. Jag är tacksam över att vi har fått två barn överhuvudtaget, att det blev tätt i tid mellan dem blev bara en bonus.
Jag vet att många föräldrar känner, kanske inte dåligt samvete, men har en inre önskan om att kunna ge mer ensamtid till sina äldre/yngre barn, oavsett om det är 1, 5 eller 8 år mellan syskonen. Det är inget som bara föräldrar med två barn tätt som känner. Håller ni med längre avstånd mellan barnen med?
Sixtens förskoleplats har vi noga övervägt, det finns för- och nackdelar med att ha sitt barn på förskola. Om inte jag hade blivit gravid med Baxter hade Sixten börjat när han var 1 år. Jag sköt fram starten ända till februari från augusti för att det var viktigt för mig att vi (Sixten, Baxter och jag) skulle hinna gänga ihop oss härhemma. Jag skulle nog vilja ha Sixten hemma mer än vad jag har och det är därför han ofta är hemma på fredagar eller blir hämtad tidigare. Kruxet är att jag inte är hemma på dagarna, jag jobbar ca 40% utspritt på varje dag. Det är mycket smidigare för mig att bara ha med mig Baxter till jobbet eller passa på att sitta och skriva när han sover än att ta hänsyn till Sixten som behöver mycket mer stimulans än Baxter.
Det hade varit annorlunda om jag var en sån mamma som hänger i parken varje dag eller sitter i soffan men sån är inte jag och kommer aldrig att bli. Där vi bor nu finns varken en gård eller en park att vara i som passar barnen och för mig är det väldigt viktigt att Sixten får vara utomhus och leka varje dag. Sixtens förskola har en helt fantastisk gård som de använder 2-4 timmar varje dag. De har en grym pedagogisk verksamhet och Sixten lär sig så mycket som jag inte kan ge honom.
Som personlig tränare kan man inte först vara gravid, sedan föräldraledig 1 år och komma tillbaka till gymmet och tro att kundkretsen finns kvar. Jag tror att många egenföretagare känner igen sig? Jag har dessutom förmånen att få jobba med något jag brinner för, det är få förunnat, så att gå till jobbet varje dag trots att jag har en bebis med mig är ingen uppoffring, snarare ett privilegium. Men jag skulle inte jobba på bekostnad av Sixtens utveckling och att bara hänga med mig som en svans på dagarna skulle säkert vara roligt för honom som i att leka på MiniSats. Men det finns många fler kvaliteter han behöver och de kan förskolan ge på ett bättre sätt. Sedan har jag förmånen att i framtiden aldrig behöva ha mina barn på förskola/fritids mellan 08-17 utan mina barn kommer att kunna gå 09-14/15 på dagarna just eftersom jag hela tiden bibehållit min kundkrets och mitt nätverk och kan styra mitt jobb efter familjens behov.
Jag är inte den som försörjer vår familj, Hans och jag gör det tillsammans, och då har vi valt att pussla ihop det på detta sätt. På gott och ont.
Hur tänker ni andra med syskon kring detta?

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer