Vilka magövningar kan man göra efter graviditet?

Jag får många frågor om vilka magövningar man kan göra eller bör undvika när man har varit gravid och vill träna magen platt igen. Det är viktigt att komma ihåg att alla kroppar påverkas olika av en graviditet så det är viktigt att anpassa träningen och övningar utefter dina egna förutsättningar.
När man går på gruppträningspass är det bra att veta vilka övningar man kan göra och bör undvika. Vissa instruktörer är besatta av situps tex och kan lägga in 100-200 repetitioner i ett pass trots att få deltagare varken har styrkan eller ens behov av just den övningen.
En huvudprincip att gå efter när man väljer magövningar är att man hela tiden ska kunna suga in naveln mot ryggen. Så fort magen putar utåt från ryggraden sett och du känner en separation från naveln och uppåt mot bröstkorgen så är övningen antingen för tung för dig eller så har du fel teknik.
Lägg handen på magen och titta ner på musklerna så att du ser formen på magen. Om du vill ha en plattare och starkare mage så ska du träna på att just göra den platt. Nämligen: sug in naveln nära ryggen och jobba bara så länge som du har kontakt med magmusklerna.
Jag visar i filmen tre varianter på magövningar där du med lätthet kan checka av om du har bra kontroll och kontakt. Gör dem bara så länge du kan hålla in naveln nära ryggen och inte putar utåt med magen.
[videofyme id=”831317″ width=”500″ height=”320″]

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer