Att montera bilbarnstol, Maxi Cosi Mobi

Tänk vad många nya områden man blir expert på när man blir förälder. Mitt senaste tillskott i listan av ämnen som jag numera titulerar mig professor i är bilbarnstolssäkerhet- och montering. 🙂
Jag läste hos NTF att man bör byta från babyskydd till bilbarnstol när barnet kan sitta stadigt utan stöd. Vi kanske bytte i senaste laget för Baxters del. Han satt ofta och drog sig upp mot sittande i handtaget. Det var framförallt jag, som var för bekväm och vill ha det smidigt, som var bromsklossen till varför vi inte bytte tidigare.
Både Hans och jag vill helst ha Baxter i passagerarsätet eftersom han ofta behöver hjälp med nappen eller vill ha leksaker när vi kör längre sträckor. Det är tryggast att ha Baxter i framsätet om jag åker ensam och vi fastnar i köer men som jag skrev så är vår bil en sjusitsig personbil med gigantiskt lastutrymme och då blir det lite trängre i kupén och Baxters stol fick inte plats framför Sixtens. Det är väldigt osmidigt att ha en bilstol bakom föraren eftersom Hans och jag har olika inställning på sätet och då måste vi spänna och släppa på bilstolen varje gång vi ändrar sätet. Väldigt tidsödande och energikrävande.
Kvar i bilen finns då bara två platser; bakom passagerarsätet och i mittensätet. Sixten har alltid suttit bakom passagerarsätet och klättrar i och ur själv. Då blir det mindre konflikter inför bilresan. Kvar till Baxter blir mittensätet där vår bil har trepunktsbälte (Maxi Cosi Mobi ska monteras med trepunktsbälte). Sagt och gjort: igår höll jag tummarna och provade att montera Baxter bredvid sin storebror. Vår stol MaxiCosi Mobi har ett stödjeben som måste vara max lodrätt, det får gärna vara lite framåt till och med. På Sixtens stol är det inga problem men vid mittkonsolen är det en bula som krånglar till men till slut fick jag till en position så att benet låser stolen samtidigt som stolen lutar mot båda framsäten. Perfekt!
Nu finns det ett helt säte bredvid för en vuxen att sitta på vid längre resor och gräbsen kan sitta och hålla varandra i handen och titta på film tillsammans. Det finns för- och nackdelar med vilket säte vi än använder men nu har vi valt en stor bil med plats för alla barn och och då är det denna lösning som passar bäst. När Hans åker med sina två äldre barn slipper en klättra in till mittenplatsen samtidigt som det är säkrast för ett mindre barn att färdas i mittenplatsen så långt från dörrarna som möjligt.
Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Jag har trott att det är lag på att små barn ska åka bakåtvända men det är tydligen bara en rekommendation. Däremot säger lagen att barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol eller bälteskudde. Det hade jag ingen aning om. Visste ni det?
Jag hoppas att båda gräbsen kommer att trivas i sina Maxi Cosi länge för stolen är urvuxen först när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten örat eller när de har passerat 25 kg. Det känns ju sjukt avlägset att mina gräbs ska väga 25 kg. Då är man biff ju. Undrar om de kommer att brottas lika mycket då som de gör nu.

Baxter invigde sin bilbarnstol igår, bredvid Sixten. Stolen var tydligen riktigt populär för Baxter somnade när vi lutade bak honom. Det är ju så himla smart med en bilbarnstol som faktiskt också är bekväm för barnet och inte bara säker.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer