BodPodmätning på Ylab

Igår var jag på Ylab för att göra ett kroppssammansättningstest. Jag gjorde en likadan mätning i våras men det är först när man gjort två tester som man har användning för resultatet.
Hos Ylab på Drottninggatan kostar en sk BodPodmätning 400:- och tar en kvart. En bodpod är en tryckluftskammare som mäter över-och undertryck. Den känner hur mycket luft din kropp pressar undan och beräknar din densitet. Tillsammans med vikt, längd, ålder och kön beräknar den din kropps sammansättning. Den visar hur stor andel av din kropp som är fett, skelettet är alltid lika mycket i vuxen ålder så då kan man också alltså se vad resten av kroppen består av, nämligen muskler. Utifrån kroppens sammansättning beräknas hur många kalorier kroppen förbränner under en dag, både om man bara ligger ner hela dygnet och om man tränar.
I våras hade jag 16% fett, ca 8kg totalt och vägde ca 53 kg. Utifrån det resultatet var mitt mål att bygga mer muskler men bibehålla fettprocenten. 16% är lågt men inte för lågt för en tjej som tränar hårt.
Mitt resultat från igår visar att jag minskat min fettprocent till låga 12%, alldeles för lågt även för en vältränad tjej. Från 8kg total kroppsfett har jag nu bara 4kg. Jag har gått ner 1kg och väger 52kg. Då kan man räkna ut att om jag förlorat 4kg fett men bara gått ner 1kg i kroppsvikt så har jag byggt 3kg muskler. Det är inte bra att ha förlorat hälften av kroppsfettet men jag är nöjd med att jag lyckats bygga mer muskelmassa ändå.
Jag vill nu öka andelen kroppsfett igen. Jag förbränner ca 1300 kalorier en soffdag och 2500 en träningsdag. Som det är nu kommer jag inte upp till 2500 kalorier och det är därför jag förlorat så mycket fett. Jag har de senaste månaderna ätit frukost, lunch, middag och kvällsmål men från och med nu ska jag ta mig tid att äta ett mellanmål på eftermiddagen också. Jag kommer öka på andelen nyttiga fetter som nötter, avocado och olivolja också.
Att göra ett riktigt kroppssammansättningstest istället för att bara väga sig eller använda måttband är bra eftersom man får ut så mycket mer information om vad kroppen består av och inte bara vikten eller storleken. Även om jag känt på mig att jag ligger för lågt i fettprocent eftersom jag får ont i rumpan om jag sitter på golvet eller att många kläder sitter annorlunda är det nyttigt att se siffror svart på vitt. Jag är glad över att jag lyckats bygga mer muskler, det är svårare än att bränna fett om man känner sin kropp väl. Jag tycker inte att jag ser osunt mager ut utan stark och uthållig, det är mitt kroppsideal.
Nu har jag fått nya mål att sträva mot, nyttigt för mig som gillar utmaningar.
Lite bilder i från igår i samband med besöket på Ylab.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer