Bugaboo Runner – Om att springa med barnvagn

Tidigare i maj så var jag med när Bugaboo lanserade sin nya barnvagn inriktad på löpning, Bugaboo Runner. När jag la upp en bild från eventet på min instagram så fick jag flera frågor om löpning med barnvagn så jag lovade att skriva ett helt blogginlägg på ämnet.
 
 I Stora löparboken för kvinnor har Jessica och jag gjort ett helt kapitel som handlar om löpning efter graviditet och särskilda träningsprogram för dig som vill börja springa efter förlossningen. Vi gjorde dessutom ett helt avsnitt i det kapitlet om löpning med barnvagn.
 
 Jag tycker att man bara ska springa med en vagn som är gjord och anpassad för löpning. Det finns flera nackdelar och risker med att springa med en barnvagn som inte är gjord för löpning tex att vagnen välter, börjar vobbla, är för tung eller saknar den stötdämpning som en löparvagn har. Jag har provat många (kanske de flesta) löparvagnar på marknaden och min erfarenhet är att ju mer du tycker om vagnen, desto mer vill du använda den. En löparvagn kan vara en dålig investering om den inte används men i mitt och många av mina klienters fall är löparvagnen det som avgör huruvida löpträningen blir av eller inte oavsett VAB, semester, bortrest partner och så vidare.
 
 Om det inte hade varit för löparvagnen hade jag aldrig haft möjlighet att kunna satsa så på löpningen som jag har gjort sedan barnen föddes. Det är först efter att jag blivit mamma som jag på riktigt känner att löpträningen är meningsfull för mig och att löpningen i sig har ett värde. Jag har varit mycket ensam med barnen när Hans har jobbat mycket och tack vare löpvagnen har jag kunnat skapa den vardagen som jag vill ha oberoende andra människor.
 
 När du köper löparvagn tycker jag att du ska tänka på detta:
 
 Vagnen ska ha handbroms och fotbroms.
 Du ska kunna springa med fullt steg utan att vara rädd att slå i fötterna i chassit.
 Du ska kunna ändra handtagets höjd under passet så att du kan variera greppet smidigt.
 Det ska finnas säkerhetsrem till handleden men den får inte vara så lång att barnet kan trassla in sig i den.
 Du ska kunna skapa vindskydd och solskydd för barnet. Barns ögon och kinder är känsliga för sol och vind, det bästa är om barnet kan åka baklänges skyddad mot vinden.
 Det ska vara långt avstånd mellan framhjul och bakhjul, då håller vagnen styrningen bättre. Jag gillar vagnar med fast framhjul.
 Vagnen ska vara så stabil men ändå smidig att du kan springa med bara en hand på handtaget.
 För bekvämlighets skull är det bra om barnen både kan sitta och ligga bekvämt. Det är inte alla löparvagnar som kan ändra sittpositionen.
 Luftdäck rullar mycket bättre än gummidäck. Lite större hjul är roligare att springa med tycker jag.
 
 När du springer med löparvagn behöver du anpassa tekniken en aning. Jag brukar tex rekommendera att man rullar lite mer markant på foten än vanligt. Det är viktigt att du orkar hålla bålen och bröstet rakt fram i färdriktningen. Det är tuffare att springa med vagn än utan och du kan se om någon inte är tillräckligt stark genom att dom pendlar med överkroppen i sidled. Sänk ner axlarna och kom fram med höften nära handtaget så att du inte springer med rumpan bakom dig utan höften under dig. Du blir mycket stabilare då.
 
 Kom ihåg att hålla handlederna raka så att du inte belastar dom i onödan när du springer!
 
 


Jag har fått låna en Bugaboo Runner att testa tillsammans med Baxter. Det är en helt ny vagn på marknaden som är tänkt att vara en renodlad löpvagn.


Bugaboo Runner har fast framhjul och långt avstånd mellan bakhjulen och även fram till framhjulen vilket gör den stabil.


Bugaboo Runner rekommenderas till barn som är minst 9 månader gamla. Baxter fyller 5 år i oktober och sitter och ligger oväntat bra i sittdelen. Suffletten går att fälla ner ännu ett snäpp för extra skydd.


På Bugaboo Runner kan du med hjälp av adapter sätta på vilken sits som helst av alla Bugaboos vagnar. Bee, Cameleon, Donkey och Buffalo funkar. Man köpa chassit enbart och använda sin vanliga sits till en vagn man redan äger eller köpa chassi med sits till och den sitsen är då lik Buffalo i det mesta.


Sitsarna kan vara både framåtvända och bakåtvända samt i alla vinklar sittande, bakåtlutade och helt liggande.
 
 Bugaboo Runner kostar ca 3500:- med enbart chassi och adapter samt ca 6500:- om du vill ha sitsen till också.
 
 I samarbete med Bugaboo.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer