In i kaklet?!

När allt fler människor väljer att träna högintensiva pass som gärna ska vara korta, supertuffa och gärna tekniskt svåra blir det nästan som en inflation i hur det ska kännas efter träningen. Att ligga utslagen på golvet är bra, att träna så att man kräks är status och är man inte helt slut efter ett pass har man inte gjort sitt bästa har blivit standard på många gym. Jag tycker dock att det är viktigt att komma ihåg att trötthet är en bieffekt av en prestation. Träning behöver inte vara jobbig för att räknas och kontrasterna mellan passen både i tempo, intensitet och innehåll är viktigare än “Gå hela vägen in i kaklet”.
 
 Att du blir trött efter eller under passet är varken en indikation på att du är vältränad eller otränad, trötthet är inte alltid eftersträvansvärt, träningen gör nytta ändå. Du ska absolut ha pass där du känner dig ostoppbar och kan pressa dig till 100 men var försiktig med att vänja dig vid det och värdera din insats efter det.
 
 Central trötthet i lungor och hjärta är inte detsamma som lokal trötthet i musklerna och huvudet blir oftare trött innan kroppen. På mina pass strävar jag efter att deltagarna ska känna sig starkare när de går ifrån Rosa Skrot än när de kom. Inte att de ska krypa från gymmet som urvridna gamla disktrasor.
 
 

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer