#LofsansJanuari Dag 4

Idag ska jag skriva om ett annat typ av mål än genomförandemål som jag bloggade om 1:a janauri. Genomförandemål är säkert ett av de vanligare målen när man står med skumpan i handen på tolvslaget varje nyårsafton men det är ofta prestationsinriktade mål som triggar oss när det väl gäller.

Ett prestationsinriktat mål går ut på att du mäter vad du uppnår idag, till exempel hur stark du är i några övningar, hur länge du kan orka hålla aktiveringen i en position, hur tunga vikter du orkar, hur långt eller snabbt du orkar springa en viss sträcka. Utifrån vad du presterar idag så sätter du upp ett realistiskt mål där du mäter dina framsteg på de moment som du har valt ut att satsa på. Prestationsinriktade mål återkommer ofta varje år till exempel på olika springlopp som Vårruset eller Tjejmilen där man som deltagare vill bli snabbare för gång, eller i alla fall inte långsammare.  Prestationsinriktade mål kan också vara inriktade på styrketräning där du mäter hur många knäböj du orkar på en speciell vikt eller hur lång tid du orkar hänga i chinsräcket med hakan ovanför stången.

Ett prestationsinriktat mål handlar om att skapa en utveckling över tid där du fastslår utgångsläget (så att du inte sätter upp ett mål som du redan når nu om du prövar) och förhoppningsvis förbättrar dig inom en överskådlig period. Ett prestationsinriktat mål handlar inte om hur du lägger upp träningen för att nå målet (det ska ett genomförandemål realisera) utan målet i sig är viktigast, alltså inte hur du tar dig dit. Därför brukar jag alltid vända på prestationsinriktade mål, det är lätt att säga vad man vill uppnå men jag vill lyfta fram HUR du ska ta dig dit. Prestationen mäts alltså inte i resan mot målet utan hur väl du lyckas förbättra dig gentemot ditt utgångsläge.

Prestationsinriktade mål passar bra när du vet hur du ska träna för att förbättra dig på ett område och när du är van att leverera, till exempel vet vad som krävs för att springa en mil. Prestationsinriktade mål ska vara en trigger för dig när du behöver en extra kick för att leverera mer än vad du gör en vanlig dag. Du behöver inte ha ett prestationsinriktat mål bara för att du styrketränar eller ska springa ett lopp. Se prestationsinriktade som ett sätt för dig att öka din motivation när du vill utmana dig själv men kom ihåg att lägga stor vikt att också skapa en plan för hur du realistiskt ska kunna förbättra dig!

IMG_9493

Har du haft ett prestationsinriktat mål? Hade du en plan för hur du skulle nå det? Hur ser dina prestationsinriktade mål för 2015 ut?

#LofsansJanuari är i samarbete med Röhnisch och imorgon får du ett nytt filmat träningspass!

Relaterade inlägg:

#LofsansJanuari Dag 31

Sista dagen i #LofsansJanuari är här och jag vill avsluta den här bloggserien med ett tyngre styrketräningspass fokuserat på överkroppen. Som nybörjare spelar det inte så stor roll hur tunga vikter du lyfter när du styrketränar, du blir starkare och utvecklas oavsett. Men när du är igång med din styrketräning och känner att du vill […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 30

Imorgon är det sista dagen på denna januari-månad och därmed är vi inne på sluttampen av #LofsansJanuari. Det har verkligen varit roligt att så många av er läsare har engagerat er i blogginläggen, tränat träningspassen, delat med er av tankar kring mål och provat recepten. Tack! Det sista kostinlägget, #LofsansJanuari Dag 30, kommer att fokusera på näring. […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 29

Idag bjuder jag på ett benpass med tyngre vikter som passar dig som är stark i bålen. Vila ordentligt mellan omgångarna med knäböj, 90-120 sekunder, och 3 minuter mellan varven på block 2. Det ska vara så tunga övningar att du verkligen känner att du behöver vila!

Läs mer