#LofsansJanuari dag 9

Går man och handlar mat en fredagseftermiddag stöter man med säkerhet på både en och annan kundkorg innehållandes tacosås, tortillabröd, färs, diverse grönsaker och annat man behöver till det där fredagsmyset som etablerat sig så starkt i Sverige. Att det har blivit så populärt att inleda helgen med tacos har antagligen två orsaker: 1) det är gott och 2) det är enkelt att laga.
Kryddmixer i all ära, men är det inte lite roligare att sätta sin egen prägel på maten? Det krävs inte särskilt mycket för att få till en mustig tacofärs. Addera ingredienser som ett par smakrika chorizokorvar, fint tärnad morot, tomatpuré, rött vin, örter, chili och spiskummin till färsen så har du, på ungefär samma tid som med en kryddmix, skapat ett smakrikt fredagsmys. Med en mangosalsa, marinerade bönor och guacamole blir det definitivt en smakresa!
Tacos
Chorizokryddad tacofärs
1 gul lök
1 röd, orange eller gul paprika
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
500 g färs, förslagsvis nöt-, fläsk- eller kycklingfärs
100g färsk chorizokorv
1 msk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin (matlagningsvin funkar fint)
2 dl krossade tomater
ev vatten
1. Hacka lök, finhacka vitlök, tärna paprikan och moroten fint. Tärna chorizon.
2. Fräs lök, vitlök, paprika, morot och chorizo i en stekpanna några minuter. Tillsätt färs och se till att den blir brynt.
3. Krydda med spiskummin, chilipulver och paprikapulver och tillsätt tomatpurén. Låt fräsa 1-2 minuter.
4. Tillsätt vinet och krydda med oregano, salt samt peppar. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra 10-15 minuter, alternativt en timme (om du mot förmodan har så mycket tid).
Servera förslagsvis med mjuka varma tortillabröd, tacoskal och/eller nachos. Addera grönsaker som krispig sallad, tärnad tomat och gurka, riven ost och gräddfil eller crème fraîche. Har du 5-10 minuter över efter dukningen (eller om du har lejt barnen att duka) föreslår jag mangosalsa och marinerade bönor som tillbehör. Fräsch, fräschare, fräschast!
Mangosalsa
250 g mango, tärnad
1 schalottenlök, finhackad
1 lime, juicen
ca 1/2 röd chili finhackad eller 1/2 tsk sambal oelek
1/2 kruka koriander, hackad
salt
Blanda mango, lök, limejuice, chili/sambal oelek och koriander. Smaka på chilin, är den väldigt stark kan det räcka med liten mängd.
Smaka av med salt.
Marinerade bönor
3-4 dl bönor, exempelvis kidneybönor, svarta bönor eller kikärtor
2 msk olja
1 msk limejuice eller vinäger
1/2 tsk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 msk finhackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
salt och svartpeppar
Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner bönorna.

Relaterade inlägg:

#LofsansJanuari Dag 31

Sista dagen i #LofsansJanuari är här och jag vill avsluta den här bloggserien med ett tyngre styrketräningspass fokuserat på överkroppen. Som nybörjare spelar det inte så stor roll hur tunga vikter du lyfter när du styrketränar, du blir starkare och utvecklas oavsett. Men när du är igång med din styrketräning och känner att du vill […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 30

Imorgon är det sista dagen på denna januari-månad och därmed är vi inne på sluttampen av #LofsansJanuari. Det har verkligen varit roligt att så många av er läsare har engagerat er i blogginläggen, tränat träningspassen, delat med er av tankar kring mål och provat recepten. Tack! Det sista kostinlägget, #LofsansJanuari Dag 30, kommer att fokusera på näring. […]

Läs mer

#LofsansJanuari Dag 29

Idag bjuder jag på ett benpass med tyngre vikter som passar dig som är stark i bålen. Vila ordentligt mellan omgångarna med knäböj, 90-120 sekunder, och 3 minuter mellan varven på block 2. Det ska vara så tunga övningar att du verkligen känner att du behöver vila!

Läs mer