Om ortorexi och överträning

I går morse var jag på TV4 och Nyhetsmorgon. Vi pratade om ortorexi och överträning och träningens baksida. Jag har fått flera mail sen dess från tjejer som tackat mig för att jag lyft fram problematiken och satt ord på tankar som nästan är förbjudna. Egentligen är både ortorexi och överträning ett väldigt litet problem, det är bara 10% av Sveriges befolkning som tränar och hälften av befolkningen är överviktig. Men för de som mår psykiskt dåligt av träning och att leva hälsosamt eller som gång på gång får ont eller blir sjuk eller nedstämda av för mycket träning är det långt i från en tröst.
Jag tycker att det är bra att vi får en debatt kring ortorexi och den hälsosamma livsstilens baksida men jag tror att vi måste nyansera den mycket mer. Allt är inte svart eller vitt. Det viktigaste tycker jag är att komma ihåg att vi är individer med olika kunskaper och erfarenheter, vi vet mindre än vad vi tror om andra. Jag vill att vi ska vara förstående, ödmjuka och fördomsfria mot varandra. Inte döma, svartmåla eller hänga ut varandra. Vi behöver inte jämföra ytterligheter; fredagsmys med chips behöver inte spela ut varken träning eller hälsa. Vi kan ha lite av varje i lagom mängd. Det kommer att räcka långt.
För dig som vill titta på inslaget i Nyhetsmorgon finns det HÄR.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer