Women's Health Halvmarathon 2014

Här kommer min racerapport från loppet igår.
 
 Jag fick en startplats till halvmaran från en av loppets sponsorer, TomTom som tillverkar pulsklockor. Egentligen hade jag inte tänkt springa faktiskt då mina stora mål denna säsong är på längre sträckor och över längre tid. Jag har till exempel Helsingborg Marathon i september att se fram emot. Men med ett inplanerat långpass i träningskalendern denna helg och en möjlighet att springa en halvmara på tävling så såg jag en chans att testa farten. Själva distansen för en halvmara är inga problem för mig, 21 kilometer kan jag springa en vanlig söndagskväll. Utmaningen för mig är att springa i ett jämnt tempo och inte det snabbaste jag kan så länge som jag orkar.
 
 Senast jag sprang en halvmara var september 2012 och jag överträffade både mina och andras förväntningar genom att gå i mål på 1.43, mitt mål var 1.45. Denna gång satte jag totalmålet mycket högre på 1.40 med ett realistiskt resultat på 1.45. Skillnaden mellan halvmaran i år och för 2 år sedan är att det denna gång är årets första lopp och inte ett av de sista. Den stora skillnaden i förberedelserna är att jag tränat för längre distanser denna vinter. Det känns helt sjukt att kunna skriva att en halvmara är för kort. För några år sedan drömde jag om att kunna springa distansen. Nu har jag ställt om mitt fokus eftersom jag gillar utmaningar. Istället för att nöta samma distans och bli lite bättre varje gång testar jag hellre nya saker och fyller på någon form av Bucket List inriktat på prestation. Så fungerar jag.
 
 Mitt lopp igår då?
 
 Mina första 5 kilometer skulle på pappret vara mina långsammaste, det höll inte. De sista 5 var nästan outhärdliga. Jag tycker inte om att hålla igen i löpningen. Nästkommande 5 var skönare, lite snabbare. Efter 9 kilometer började jag dricka sportdryck och det är alltid svårt för mig. Jag gillar inte att stanna upp i löpningen och får ofta håll när jag både behöver gå några steg och dessutom dricka.
 
 Mellan 12 och 14 kilometer hade jag det riktigt tufft och fick både håll och lätt kramp i magmusklerna. Jag fick det på Stockholm marathon förra året också. Idag har jag mer träningsvärk i magen än i vaderna till exempel.
 
 Med 6 kilometer kvar började jag se ljuset i tunneln och kunde lita på att jag skulle ta mig i mål på en riktigt bra tid trots att jag inte kunde hålla den fart jag hoppats på. Med 2 kilometer kvar och en tvär kurva där jag såg att Anna låg bara några hundra meter bakom mig fick jag ny energi och gjorde en riktigt stark avslutning på loppet.
 
 Jag är nöjd med att ha kunnat genomföra en halvmara utan att vara helt slut. Även om det är en lång och hård inre kamp inom mig under loppet utan någon som helst njutning så räcker det med bara någon minut efter målgång för att jag ska känna mig helt återhämtad. Jag har varken ont i fötter, knän eller höfter och cykelturen hem med barnen i cykelvagnen bakom var ingen ansträngning. Det är en enorm skillnad från halvmaran för 2 år sedan när det tog 2 timmar för mig att ta mig gåendes från Slottsbron till Mariatorget och magen klappade ihop totalt.
 
 Idag dagen efter hade jag kunnat springa ett nytt lopp om det behövdes och jag känner mig väldigt trygg och nöjd med hur formen inför säsongen 2014 känns. En marathon i slutet av maj på det här som en sista formcheck och sedan är kroppen på riktigt redo för Åre Extreme i juni!
 
 


Bild från Sprangdu.se

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer