Sixten 10 månader

Idag blir Sixten 10 månader. Jag har nog alltid sett honom som äldre än vad han är, ända sedan han föddes tror jag.
Du kan:
säga mamma, pappa, hej, ja, tack, Alte (=Malte), nej, abah (=bada, sägs alltid så fort det finns vatten i närheten) och oj
ställa dig upp med stöd, dock ej utan stöd
krypa fort som satan
stå upp i flera timmar
gå runt genom att hålla oss i pekfingrarna
gå genom att hålla i bara en hand
dricka ur vattenglas utan att spilla
äta själv med pincettgrepp
Du tycker om:
jordgubbar
att stå upp i badkaret
när vi sjunger och tokar oss
att bli buffad i rumpan när du ska somna
att leka på egen hand, så länge du har koll på oss
att leka kurragömma
att leka tittut
att gå, alltid gå
att stå, stå och stå
att röja; låta och gorma som en huligan och fäkta med armarna
att gömma dig bakom gardiner och dörrar
att sitta uppe på axlarna
att åka bärstol
att galoppera i famnen lecakulorna i den stora växtens kruka
att bli nattad tillsammans med välling och sånger
när du får springa superfort över golvet, benen hänger inte ens med!
Du gillar inte:
när vi torkar snor
när vi släpper din ena hand när vi går
att vara ifrån oss mer än en timme
när du inte hinner krypa i kapp oss hemma i lägenheten
att bli nedsatt på golvet
att bli nedlagd i din säng, du somnar ALLTID för natten i vår famn innan vi lägger ner dig
Du använder napp när du ska sova eller har barnvakt, aldrig annars.
Tio månader gammal dricker du 1årsfullkornsvälling som kvälls- och nattdryck. Under natten dricker du cirka 400ml, ibland 600ml, välling utspritt på ungefär 6 tillfällen. Till frukost äter du yoghurt med fruktpuré och musli och rån eller smörgås med smör och skinka. Till lunch och middag går det åt en halv stor puréburk med matig karaktär, framförallt 1årsburkar och ofta frukt som efterrätt. Ungefär varannan dag äter du samma mat som vi vuxna, kryddad. Du älskar smoothies från Ellas kitchen till mellis, det kompletterar vi med en flaska välling om vi är ute och flänger.
Du väljer alltid riktig mat om du får. Tacos är en favorit, pasta och köttfärssås, bacon och ägg är populärt.
Du använder storlek 80/86 och 12-24 månader i kläder. Lillebror har nu tre flyttkartonger ned kläder i storlek 50-74 som väntar på honom.
Du är fortfarande väldigt pappig. Ni verkar ha en egen klubb mamma inte får vara med i. Ni har egna skämt, ett eget språk och egna lekar. Men så fort pappa är bortrest så är mamma bäst i hela världen. Pappa tar alltid hand om dig på nätterna, du verkar tycka att det är bäst. Mamma får mest rivmärken, blåmärken eller hårtussar bortdragna om hon är för nära nattetid.
Du är en ovanligt social bebis och har inga problem att träffa nya människor. Du sträcker gärna upp händerna mot okända människor för att bli upplyft men är noggran med att hålla ögonkontakt med mamma och pappa för säkerhets skull.
Du sover från 21 fram till 07.30, under de timmarna vaknar du var 45:e minut fram till midnatt då du somnar in ordentligt. Fram till 02 sover du i egen säng i ditt egna rum sedan tillbringar du resten av natten i vår säng mellan oss. Du verkar sova oroligt på nätterna, till skillnad från dagtid men vi tror att du bearbetar alla dagliga intryck, kanske känner du dig ensam i ditt rum?
Vi kan inte se några som helst spår av benbrottet på din motorik. Däremot kanske fyra veckor med gips har hämmat din utveckling? Vi kan se att du vill kunna gå själv, har styrkan för det men absolut inte balansen.

Relaterade inlägg:

Julafton 2012, Hans gästbloggar

Sixten vaknade kl 06.00 igår. Det var perfekt för då slapp jag ligga vaken längre. Vem vill sova då man är ledig??? Kakstinn frukost på det och sedan ut på Söder för lite frisk luft. Vi valde att mata “ankorna” (läs: fiskmåsarna) nere vid Årstaviken. Grabbarna fick kalla fingrar. Fåglarna fick saffransbullar och ingefärskakor. Lovisa […]

Läs mer

Some drama

Det blev en dramatisk eftermiddag idag. Barnvakten ringde mig på jobbet och berättade att Sixten ramlat och slagit hål i bakhuvudet. Det blödde ganska kraftigt och Sixten var rätt skärrad. Jag är jätteglad att hon ringde mig direkt, innan hon började undersöka Sixten närmare, om han skulle behöva sy. Jag kastade mig på cykeln och […]

Läs mer

Sixten och Baxters julpyssel

  På barnens nya förskola pysslar de väldigt mycket. Även de allra yngsta, som Baxter och hans kompisar får sitta och pula och fixa ihop saker. Sedan hjälper pedagogerna till och sätter samman projekten så att barnen kan se helheten och vi vuxna får saker som går att spara till barnen blir några år äldre. […]

Läs mer