Ultraljudet

I onsdags förra veckan var vi ju på MVC för att genomföra vårt rutin-UL, det ultraljud alla gravida erbjuds att göra halvvägs i graviditeten. Vi går på Mama Mia och har såklart samma barnmorska som när vi väntade Sixten. Det är så bra att gå privat, vi fick välja barnmorska helt fritt! Barnmorskan som gjorde ultraljudet i onsdags gjorde även två av våra ultraljud under förra graviditeten och vi känner så väl omhändertagna på Mama Mia. Jag rekommenderar verkligen deras mottagning!
Vi gjorde ett tidigt ultraljud i vecka 10 för att se så allt såg bra ut eftersom jag var väldigt orolig av någon anledning att det skulle vara något fel på fostret. Då såg allt bra ut och sedan dess har ju magen börjat växa och jag har känt några fosterrörelser.
De första riktiga fosterrörelserna kände jag i New York; flera stycken varje dag, men efter flygresan hem till Sverige hade jag inte känt något på 10 dagar, det gjorde mig lite nervös. Det kändes därför skönt när barnmorskan visade var moderkakan låg. När jag var gravid med Sixten låg moderkakan längst ner, över förlossningskanalen, det var därför jag blödde så mycket halva graviditeten. Jag kände dock alltid väldigt mycket rörelser, de syntes också tidigt och ofta utifrån. Den här gången ligger moderkakan i framvägg, alltså innanför magmusklerna, annars ligger oftast moderkakan i bakvägg, mot ryggen. När moderkakan ligger i framvägg dämpas alla fosterrörelser, förstagångsföderskor känner ofta inte ens sparkar förrän i sista veckorna. I början kände jag bara rörelser på ena sidan men nu är det oftast väldigt lågt ner på magen det buffas. Som tur är har vi lyckats tajma så att Hans iförrigår kände de första riktigt hårda sparkarna, samtidigt som jag. Det är romantiskt och känslosamt!
Förra veckans ultraljud visade att barnet (för nu är det ju i princip en riktig bebis i magen) mår bra och att ALLT är som det ska vara. Övre gommen är ihopvuxen, hjärtat slår fint, alla mått på ben, huvud och armar är proportionerliga och vi kunde räkna till 10 fingrar och 10 tår.
BF (beräknad födsel) blev flyttat en dag från 21/10 till 20/10 men vi fortsätter att byta vecka på fredagar eftersom det är mysigt att avsluta veckan med att ligga i sängen och fylla i vår graviddagbok på fredagskvällen.
Det är några som nyfiket snokar för att få reda på könet på bebisen så jag kanske ska berätta här på bloggen?

Vad tycker ni? Vill ni veta könet?

Relaterade inlägg:

Julafton 2012, Hans gästbloggar

Sixten vaknade kl 06.00 igår. Det var perfekt för då slapp jag ligga vaken längre. Vem vill sova då man är ledig??? Kakstinn frukost på det och sedan ut på Söder för lite frisk luft. Vi valde att mata “ankorna” (läs: fiskmåsarna) nere vid Årstaviken. Grabbarna fick kalla fingrar. Fåglarna fick saffransbullar och ingefärskakor. Lovisa […]

Läs mer

Baxters 2-årskalas

Om jag tidigare känt mig lite ledsen över att vi inte haft något ordentligt kalas för Baxter sedan han föddes så har alla de känslorna försvunnit efter det brakfirande han fick idag. Vi hade två intensiva timmar där våra och Baxters familjer och vänner var på besök med paket, tårtor och bullar i all oändlighet. […]

Läs mer

För 2 år sedan – Baxters förlossningsberättelse

I natt var det exakt 2 år sedan jag låg hemma på Kammakargatan med värkar och Baxter på väg ut från magen. Det var ett omtumlande dygn där jag både hade hand om Sixten som nybliven 1-åring, födde mitt andra barn tillsammans med min syster Agnes som coach och mognade något oerhört, jag växte upp […]

Läs mer