Videoblogg: rörlighetsträning för baksida lår

För oss som vill både vara rörliga och starka i baksidan av låret är det viktigt att hitta övningar som ger oss både styrka, stabilitet och stretching tillsammans. Mina PT-kunder får ofta övningar där vi kombinerar dessa delar i samma övning. Det är ingen mening att stå och stretcha en muskel statiskt om du inte kan använda den rörligheten i din träning. Att vara rörlig bara för rörlighetens skull är rätt meningslöst om man inte kan tillämpa rörligheten. Att uppleva sig som rörlig i en led innebär ibland bara att man är bra på att slappna av i just den positionen.

Att vara rörlig i en muskel är egentligen allra mest viktigt för relationen till andra muskler. Alltså; att vara rörlig i baksidan av låret är viktigt för att kunna utnyttja sätet på rätt sätt, samma sak om höftböjaren i relationen till rumpan. Men att stretcha bröstmuskeln utan att aktivt träna på att aktivera musklerna kring skulderbladet, som är musklerna på motsatt sida, är rätt meningslöst eftersom det är just musklerna som jobbar på motsatt sätt som har användning av rörligheten.
I detta filmklipp visar min PT-kund en övning som är bra för rörligheten i baksidan av låret, stabilitet i fotled, knäled och höft och som samtidigt ger ett muskulärt engagemang, jag kallar denna typ av övning för rörlighetsträning eller kontaktövning just för att den hjälper hjärnan hitta kontakten med muskeln.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer