Filmade övningar: Röhnisch Running School och Topphälsa Magazine på Playitas 2014

Ett av de sista passen på Röhnisch Running School som jag ledde förra veckan på Playitas tillsammans med Topphälsa Magazine var ett väldigt uppskattat träningspass med grenspecifik träning inriktad mot träning för löpare och framförallt kvinnor. Jag valde ut fyra fokusområden som kvinnor vanligtvis behöver jobba med parallellt med sin löpträning, för att förebygga smärta och framförallt bli starkare och mer effektiv i löpingen. Detta är övningar som man kan lägga in antingen tillsammans med sin vanliga konditionsträning eller i ett separat träningspass. Dessa övningar fungerar på alla nivåer och har en låg svårighetsgrad. Jag gillar när man kan jobba utifrån sina egna förutsättningar.
Del 1. Rörlighetsträning för korta höftböjare och stela skulderblad – typiskt för personer som sitter mycket vid dator.
Del 2. Knäkontroll och höftkontroll – symtomet är att knäna viker inåt i löpsteget, lösningen är att öka kontakten med musklerna kring säte och höft.
Del 3. Muskelkontakt med baksidan av låret – många springer med stort fokus på framsida lår och vader, med ökat engagemang av baksida lår blir löpsteget mer effektivt.
Del 4. Knäkontroll i hopp – även om löpning sker i en enda riktning: framåt, så behöver vi stärka muskler kring fotled, knäled och höft vid landning och frånskjut. Hopp ger oss goda möjligheter att explosivt och fartfyllt utmana balans och stabilitet,

När vi åker till Thailand i mars så kommer vi att jobba mycket med att bygga upp en övningsbank med övningar som känns roliga, effektiva och framförallt nyttiga för dig som vill satsa på ett starkt och skadefritt löparår 2015. Att bli en bättre löpare handlar så mycket mer än om att bara nöta kilometer så vem som helst kan vara med på den här resan så länge man har intresset och engagemanget med sig.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer