Hur får man en starkare och plattare mage? Filmade magövningar

Det här inlägget publicerade jag sommaren 2011, alltid lika aktuellt och säkert intressant för nya läsare.
Den överlägset vanligaste frågan jag får i egenskap av träningsexpert är hur man får starkare och plattare mage. Oavsett om man har varit gravid eller inte är magen en muskel som behöver tränas lika mycket som ryggen eller armarna. En platt mage bygger på att musklerna innanför de raka (sexpacket) är starka därför tycker jag att en majoritet av alla magövningar ska vara fokuserade på just coremusklerna. Att göra situps på golvet i tron att man får platt mage av det är meningslöst om inte alla musker kring midjan är starka. Tyvärr räcker det inte med att bara träna magen för att få den platt, att äta bättre och göra av med fler kalorier är lika viktigt eftersom kroppen lagrar överskottsenergi utanför magmusklerna. Däremot gör en stark coremuskulatur att du kan träna hårdare och orkar springa snabbare och framförallt; en stark coremuskulatur ger en bra hållning och en bra hållning gör att även den mest envisa gravidmage ser platt ut. Det handlar om att leta efter och hitta rätt muskler att spänna.
Anna som skriver bloggen Trend & Träning har publicerat ett helt perfekt magträningsupplägg för dig som varit gravid, måste läsas! Anna är förvrigt en stor inspirationskälla för mig med fyra (!) barn och en kämparanda utan dess like.
Prova att blåsa upp en ballong, då är coren och “magstödet” aktiverat. Så spänd som magen är precis när du blåser upp ballongen ska magen vara hela tiden i vardagen och definitivt när du gör dina magövningar. Det är svårt men träning ger färdighet. När det är lagom att börja träna magen efter graviditet beror på flera faktorer såsom hur stor magen varit (tvillingar=längre väntetid), om du gjort snitt och hur stark du är i nedre delen av ryggen. Du ska alltid vänta med övningar för de raka magmusklerna till dina magmuskler dragit ihop sig. När du ligger ner på golvet och gör en crunch (lyfter huvud och skulderblad från golvet samtidigt som du andas ut) ska du inte få in mer än två fingrar i bredd mellan magmusklerna strax ovanför naven. Detta kan ta 2 månader för vissa mammor och 1 år för andra.
Jag har sammanställt alla magövningar som jag har visat på bloggen hittills tillsammans med några nykomlingar. Övningarna varieras; vissa är på golvet, andra hängandes, några med boll och en annan i maskin. Jag har och kommer aldrig visa magövningar som man gör i gymmets magmaskiner utan jag rekommenderar alltid att träna kroppen i så stor utsträckning utanför “manualmaskiner”. Jag har sorterat dem i tre steg, börja gärna med första steget och avancera uppåt beroende på hur stark du är. Antalet repetitioner per övning är inte så viktigt, det viktiga är känslan av att du har kontakt med magmusklerna, coren och magstödet. Börja göra övningen på knä om du känner dig osäker och avancera sedan upp till tå. Lägg in några av dessa övningar i slutet av dina träningspass oavsett om du har sprungit, styrketränat eller dansat. Coremuskulaturen behöver tränas ofta (gärna flera gånger per vecka) för maximalt resultat; du behöver ju alltid ha en stark hållning, eller hur?! Sedan vet ju vi alla att träningen ska vara rolig så välj hellre ut just de övningar du tycker är roliga och satsa på dem än att göra övningar du inte gillar för då kommer du garanterat att tröttna. Ihärdighet och kontinuitet är A och O för resultat…

STEG 1

Rörlighetsträning med käpp

Hängande benlyft

Sittande rotationer

Sidoplanka

STEG 2

Benlyft i plankan

Pressar på pilatesboll

Fotdopp och inrullning på pilatesboll (superset)

Rodd och hantelrullning i planka

Gående planka

Sidvridningar i cablecross och planka på trappsteg (superset)

STEG 3

Armhävning och inrullning på pilatesboll (kombinationsövning)

Rotationer i planka på pilatesboll

Hängande fotlyft till stången

Joystick, explosiva pressar och knäuppdrag i planka (triset)

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer