#LofsansJanuari Dag 24
Har du tips på något nyttigt godis eller snacks? är en fråga som väldigt ofta dyker upp. Gör man medvetna kostval och äter varierat, tränar regelbundet och ser till att få vardagsmotion finns det utrymme för t.ex. godis eller annat som inte är 100% nyttigt ibland. Men, ska man äta chips en lördagskväll tycker jag att det är viktigt att man inte låter det ersätta maten. Har man ätit mindre mellanmål och middag för att man tänker att man ändå får i sig energi från chipsen kommer man troligtvis att vara hungrig och stoppa i sig mer chips än nödvändigt. Är du en sån som i soffan upptäcker att skålen plötsligt är tom? Och du har knappt hunnit känna smaken för att det gått så fort? Då kanske du inte åt chipsen för njutnings skull utan för att du var hungrig.
I dagens #LofsansJanuari ska jag ta upp några förslag på lördagslyx, eller vilken dag som helst för den delen, som är lite mer hälsosamma. Varianter av mindre nyttiga sötsaker och snacks.
Istället för glass…
Bananglass. Må hända att fruktglass börjar bli uttjatat men jag tycker att den tål att upprepas. Mixa skivad frusen banan med någon annan frusen frukt eller bär och eventuellt en smaksättning. Gillar man exotiska smaker är banan+mango+jordnötssmör väldigt gott, särskilt toppat med kokoschips. Banan+hallon är en annan höjdare, kanske med lite riven vit choklad på? Bara fantasin och utbudet hemma avgör.
Istället för chips… (de friterade potatischipsen alltså)
Microchips. Jo faktiskt, man kan göra chips i micron. Simply skiva potatis det tunnaste du kan, lägg på fat, salta lätt och micra tills de ser ut som potatischips. Och smakar (ungefär) som lättsaltade potatischips. Inte något man ställer sig och gör i mängder men det kanske kan vara praktiskt att ha i bakhuvudet om chipstarmen skriker någon gång.
Naturgodis…
Om man inte väljer de naturella nötterna från naturgodishyllan är det generellt en hel del tillsatt socker i naturgodis. Särskilt de sorterna med yoghurt- och vit chokladdragé. Är man lite pysslig av sig så kan man göra eget “naturgodis” med nötter, torkad frukt, choklad och kryddor och på så sätt styra mängden socker. Torkad mango, ananas, fikon, aprikoser, physalis… det finns massor att laborera med.
Eventuellt överkurs men värt att tipsa om: Hasselnötter rostade med olivolja, honung och lite havssalt, doppade i mörk choklad och rullade i kakao.
Är man en person som dras till saltare snacks är skinkchips ett lyxigt alternativ, exempelvis gjorda på proscuitto. Man kan även göra ostchips på t.ex. riven parmesanost. Detta liksom grönsaksstavar och dip på kvarg/crème fraîche/turkisk yoghurt eller hummus är ett både gott och hälsosamt snacks.
Edamame är också en favorit. Gröna sojabönor i skidor som man köper frysta, lägger i en kastrull med lättsaltat vatten några minuter och sedan serverar med flingsalt on top. Mycket goda som snacks!