Om att vara PT

Från och med i dag kommer jag att ha en tjej som heter Sofia som praktikant när jag jobbar på gymmet. Hon läser biomedicin med inriktning fysisk träning på högskolan i Halmstad och har bara ett år kvar på sin utbildning. Hon är ett bra exempel på vad jag menar med att det är bra att ha en högskoleutbildning när man vill jobba som PT. Det finns så många “träningsexperter” som gått en PT-kurs på en månad (i längsta fall) som tycker att de kan allt. Det är också vanligt att dessa människor hänvisar till “detta funkar för mig” och menar att andra ska göra samma sak trots vad vetenskapliga rön säger. Det är inget fel att blogga som träningsexpert och vara PT utan en längre utbildning men ger man råd till folk i den rollen och dessutom tar betalt för det så räcker det inte med den egna erfarenheten som belägg, det behövs mer grund bakom. På samma sätt tycker jag att man ska vara försiktig med pekpinnar och framställa saker som svarta eller vita, att jobba som PT är nästan mer psykologi och prov i människokännedom än i fysiologi. Det spelar ingen roll vilka tränings- eller kostscheman en kund får om man inte känner människan bakom kroppen och vet vilka kanaler man kan använda på bästa sätt. Det är då man får resultat. De psykologiska effekterna av träning på självkänslan och självförtroendet är 100 gånger viktigare än hur kroppen ser ut. Träningsresultat behöver inte synas i spegeln eller på bild, träningsresultat syns i ögonen.
Jag hoppas att Sofia med hjälp av mig kan utveckla sin pedagogiska sida och tillämpa sina teoretiska kunskaper på mig och PT-kunder under hösten. Jag ska lära henne alla små tips och tricks för hur man blir en bra PT. 😉

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer