Stabilitetsövning för knä och höft

Det är vanligt att höra om hur viktigt det är att vara rörlig och mobil i knä och höft men jag tror faktiskt ännu mer på vikten av att vara stabil. Det spelar ingen roll hur mycket du stretchar och hur många eller tunga knäböj eller utfall du gör om du inte kan stabilisera leden vid rätt tillfälle.
Ett vanligt symtom på att någon behöver bli stabilare i lön eller bäcken är att knäna faller inåt när man kör marklyft, knäböj eller utfall. Bäcken som roterar när man springer och som faller ner i sidled vid utfall eller andra enbensövningar är också ett vanligt symtom. En PT eller sjukgymnast brukar vara snabba och duktiga på att fånga upp instabila knän och höfter men ibland är det för sent och skadan är redan skedd. Smärta i knä, fot eller ländrygg kan höra ihop med instabila leder och vara tillräckligt argument för fokusera lite extra på just knä och höfter en period. Ju stabilare du blir desto lättare är det också att få kontakt med rätt muskler när du tränar benen.
Enbensknäböj med sittning på bänk eller låda tillsammans med utfall är både en kul och effektiv samt tydlig övning där du tränar upp stabiliteten i underkroppens leder. Du ska inte dunsa ner i bänken, höften ska peka framåt hela tiden och det ska vara en rak linje genom bäckenet och höftbenen genom hela rörelsen. Gör 12 repetitioner på en sida, kör vanliga knäböj 12 repetitioner, gör 12 repetitioner på andra sidan, gör 12 sumoknäböj. Upprepa 2 gånger till.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer